Sekite mus Facebook'e!
Napoleono pyragas tikriausiai tiesiogiai susijęs su Napoleonu Bonapartu. Tiesa ta, kad šio pyrago pavadinimas kelia daug klausimų. Egzistuoja prielaida, kad šį pyragą savo tėvynėje išrado Prancūzijos imperatorius. Priežastis sukurti valdovo tortą galbūt buvo net politinė.
XX a. šį gerai žinomą mitą paneigė istorikai
.
Yra konditeris Napoleonas, kurio garbei tortas ir pavadintas. Su imperatoriumi desertas neturi nieko bendro, išskyrus pavadinimą
. Paruoškime Napoleono tortą namuose keptuvėje.
Kremo ingredientai Napoleono tortui:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 150 g;
- Vanilinis cukrus – 15 g;
- Kukurūzų krakmolas – 50 g;
- Pienas – 600 ml;
- Sviestas (82,5 %) – 100 g.
Ingredientai pyragėliams:
- Miltai – 200 g;
- Kiaušiniai – vnt;
- Sviestas (82,5 %) – 100 g;
- Druska – žiupsnelis;
- actas (6 %) – 1 valgomasis šaukštas;
- augalinis aliejus – valgomasis šaukštas;
- Vandens – 70 ml.
Napoleono pyrago paruošimas:
Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir krakmolu. Į mišinį supilti pieną ir toliau maišyti produktus.
Mišinį užvirinti ant vidutinės ugnies
.
Perpilkite tirštą masę į dubenį, uždenkite maistine plėvele į kontaktą ir palikite šaldytuve, kad atvėstų.
Tuo metu į miltus įtrinkite šaltą sviestą – taip paruošime tešlą pyragaičiams
.
Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, supilkite actą, augalinį aliejų ir šaltą vandenį. Išmaišykite ingredientus iki vientisos masės ir supilkite į miltus
. Rankomis išminkykite lipnią šaltą tešlą, darykite tai greitai.
Pabarstykite stalą miltais ir iš tešlos suformuokite dešrelę. Dešrelę padalykite į 6 lygias dalis ir
kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į ploną 22 cm skersmens paplotėlį. Iškirpkite apskritimą, kurio skersmuo lygus keptuvės dugnui.
Įdėkite plutą į sausą keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių ant didelės ugnies uždengę dangčiu 1-2 minutes.
Leiskite pyragui 1-2 minutes atvėsti po dangčiu ir išjunkite kaitrą.
Iškepkite likusią tešlą ir sutrupinkite ją į trupinius. Jei norite, pakepinkite ir migdolų žiedlapius.
Minkštą sviestą išsukite mikseriu iki purumo – tai būtina kremui. Į sviestą dalimis sudėkite kremo pagrindą ir plakite, kol susijungs.
Sudėkite tortą į tešlos žiedą ir uždenkite jį kremo sluoksniu.
Kremo sluoksnį uždenkite antruoju pyrago sluoksniu ir taip suformuokite tortą. Torto šonus ir viršų aptepkite likusiu kremu.
Pabarstykite tortą trupiniais nuo likusių pyragaičių ir migdolų žiedlapiais.
Belieka tortą įdėti į šaldytuvą 3 valandoms mirkti.
Gausite klasikinį naminį „Napoleoną” savo rankomis.
