Sekite mus Facebook'e!
Smėlio sausainiai yra ne tik populiarus desertas, bet ir tikras namų jaukumo ir šilumos simbolis. Dėl švelnios, trapios tekstūros ir savito sviesto skonio jie užima garbingą vietą daugelio šalių kulinarinėse tradicijose. Žmonės jį ruošia įvairioms šventėms, šeimos susibūrimams ir tiesiog norėdami pradžiuginti save ir artimuosius.
Vienas iš pagrindinių sausainių privalumų – jų universalumas. Receptą galima lengvai pritaikyti pridedant įvairių ingredientų: riešutų, šokolado, džiovintų vaisių ar prieskonių – tai leidžia sukurti daugybę variantų ir kiekvieną kepinį paversti unikaliu.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Sviestas – 100 g;
- Cukrus – 100 g;
- grietinė – 100 g;
- Miltai – 350 g;
- Druska – žiupsnelis;
- raugas – 1 šaukštelis;
- Vanilinis cukrus – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: abrikosų uogienė – 100 g;
- krakmolas – 1 valgomasis šaukštas;
- Vandens – 3 valgomieji šaukštai.
Sausainių paruošimas:
Kiaušinį sumaišykite su minkštu sviestu, grietine, cukrumi ir druska. Į mišinį persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius ir vanilinį cukrų, išminkykite tešlą ir suberkite ją į nelipnų gumulą
. 30 min. palikite tešlą celofane šaldytuve. Tada padalykite tešlą į dvi lygias dalis ir kiekvieną dalį iškočiokite į sluoksnį. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo.
2 mm storio tešlą iškočiokite ir iš jos išpjaukite vienodus kvadratėlius. Įdarui uogienę sumaišykite su krakmolu, užpilkite vandeniu ir užvirinkite
. Kai įdaras atvės, sudėkite jį į konditerinį maišelį ir po porciją dėkite ant kiekvieno tešlos kvadratėlio vidurio.
Suspauskite du priešingus tešlos galus ir
sudėkite sausainius ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite sausainius 10-15 minučių 10 laipsnių temperatūroje.
Šie sausainiai iškepa gana greitai. Jie daug sveikesni už parduotuvėje pirktus sausainius, o jiems pagaminti nereikia daug laiko ir pastangų.
