Sekite mus Facebook'e!
Naminė duonos gira pasirodo esanti labai gazuota, su nuostabia puria puta. Jos skonis labai panašus į girą, kuri parduodama gatvėse iš statinių.
Pasirodo, jis stiprus, aromatingas, su burbuliukais. Jis daug skanesnis nei gėrimas, kurį galima pasigaminti iš parduotuvėje pirktos raugo duonos. Jį paruošti nekils jokių sunkumų, reikia minimaliai produktų, visi jie yra prieinami. Jei negalite nusipirkti šviežių mielių, galite naudoti mielinės tešlos gabalėlį. Tačiau gira bus drumstesnė. Naminė gira, be konservantų, be skonio stipriklių – ji ne tik skani, bet ir tikrai šauni. Kadangi giros skonis tiesiogiai priklauso nuo duonos, pabandykite pasigaminti gėrimą iš skirtingų rūšių.
Produktų sudėtis
- 400 gramų juodos duonos (kaip Borodinskio);
- keturi litrai švaraus vandens;
- 10 gramų šviežių mielių;
- 150 gramų granuliuoto cukraus;
- 50 gramų razinų.

Naminis duonos giros gaminimas: žingsnis po žingsnio paruošimo procesas
Razinas kruopščiai nuplaukite, jų nereikia garinti.
Duoną supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
Kepimo skardą su juoda duona įdėkite į gerai įkaitintą orkaitę apie 20 minučių. Įsitikinkite, kad ji nesudegs, o tik įgaus gražią auksinę spalvą.
Išėmę duoną, nedelsdami perkelkite ją į švarų trijų litrų stiklainį.
Užpilkite dviem litrais verdančio vandens, uždarykite stiklainį dangteliu ir palikite ant stalo, kol visiškai atvės: aš palikau per naktį.
Ant keptuvės uždėkite sietelį arba kiaurasamtį ir uždenkite jį keturiais sluoksniais sulankstyta marle.
Išpilkite visą stiklainio turinį ir išspauskite naudodami marlę.
Išspaustą duoną grąžiname į stiklainį, užpilame dar dviem litrais verdančio vandens, uždarome stiklainį dangčiu. Šį kartą paliekame dviem valandoms.
Supilkite turinį į tą patį indą, per kelis marlės sluoksnius. Jei yra nuosėdų, supilkite jas į kriauklę.
Į stiklinę suberkite šviežias mieles, užpilkite nedideliu kiekiu giros ir gerai išmaišykite. Kai mielės visiškai ištirps, supilkite jas į puodą su gira.
Įberkite granuliuoto cukraus, nuplautas razinas ir maišykite, kol cukrus ištirps.
Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 8 valandas.
Supilkite girą į butelius arba stiklainius, sandariai uždarykite dangtelius ir padėkite į šaldytuvą atvėsti. Tai užtruks mažiausiai keturias valandas.
Po to atidarykite labai atsargiai: naminė duonos gira stipriai putoja ir primena šampaną. Ji puikiai numalšins troškulį ir bus puikus pagrindas okroškai.
Skanaus ir geros nuotaikos!

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.

