Avižinis pyragas – tai aromatingas ir sveikas kepinys, kuriame dera paprastas paruošimas ir turtingas skonis. Jo pagrindą sudaro avižiniai dribsniai, dėl kurių pyragas įgauna ypatingą tekstūrą ir minkštumą, be to, jame gausu sveikų maistinių skaidulų.
Šį desertą galima ruošti įvairiai: su medumi, riešutais, džiovintais vaisiais, obuoliais, cinamonu ar net šokoladu.
Jis būna saikingai saldus, šiek tiek drėgnas ir nepaprastai skanus. Avižinis pyragas ypač populiarus tarp sveikos mitybos šalininkų, nes jis gali būti mažiau kaloringa tradicinių kepinių alternatyva.
Sudedamosios dalys:
- avižiniai dribsniai – 160 g;
- pieno – 120 ml;
- morkos – 2 vnt;
- datulių – 70 g;
- migdolai – 60 g;
- 1 apelsino žievelė;
- raugo – 1 valgomasis šaukštas;
- malto cinamono – 1 šaukštelis;
- druskos – 1 šaukštelis;
- graikiško jogurto – 200 g;
- grietinėlės sūrio – 300 g;
- medaus – 60 ml;
- grietinėlės – 50 ml.
Avižinio pyrago paruošimas:
Avižinius dribsnius užpilkite karštu pienu. Nulupkite morkas ir sutarkuokite jas smulkia tarka, sudėkite į piene esančius dribsnius ir išmaišykite
. Datules užpilkite verdančiu vandeniu, migdolus sumalkite blenderiu
.
Nusunkite vandenį nuo datulių, išimkite jų sėklas ir taip pat susmulkinkite
. Migdolus ir datules supilkite į avižinių dribsnių masę, įpilkite apelsinų sulčių. Sumaišykite visus ingredientus, supilkite kepimo miltelius, maltą cinamoną ir druską
. Dar kartą sumaišykite ingredientus ir tolygiu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Sumaišykite graikišką jogurtą su grietinėlės sūriu, įdėkite medaus ir suplakite ingredientus iki vientisos masės. Į mišinį supilkite grietinėlę ir apelsino žievelę
, išmaišykite ir dar kartą suplakite visus ingredientus. Paruoštą tortą padalykite į 4 lygias dalis, kiekvieną dalį aptepkite kremu ir sumontuokite
tortą. Jei norite, tortą galite papuošti migdolų žiedlapiais. Padėkite pyragą į šaldytuvą 1 valandai, kad įsigertų.
Gausite sveiką avižinių dribsnių pyragą be cukraus. Tai puikus būdas išbandyti naują desertą.