Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mitybos specialistė pataria, kaip išsirinkti braškes ir į ką atkreipti dėmesį prieš perkant

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Braškės yra vienos mylimiausių vasaros uogų, žinomos dėl savo saldaus skonio ir ryškaus aromato. Įdomu tai, kad botaniniu požiūriu braškės yra laukinių braškių rūšis. Uoga, kurią esame įpratę vadinti braškėmis, iš tikrųjų vadinama sodo braškėmis arba ananasinėmis braškėmis. O tikrosios braškės yra muskatinės braškės, žinomos dėl ypatingo aromato. Tačiau kad ir kaip jas vadintume, svarbiausia mokėti pasirinkti tinkamas uogas, kad galėtumėte mėgautis jų skoniu ir nesusidurti su nekokybišku ar pavojingu produktu.

Kur geriausia pirkti braškes?

Patikimiausias būdas įsigyti šviežių ir aukštos kokybės braškių yra ūkininkų turguose, kur uogos paprastai būna minimaliai apdorotos ir neseniai nuskintos. Taip pat verta atkreipti dėmesį į sertifikuotas parduotuves – ten uogos praeina kokybės ir saugos kontrolę.

Braškių taip pat galite rasti prekybos centruose, tačiau svarbu atidžiai patikrinti pakuotę:

  • Uogų rinkimo data.
  • Vaisiaus būklė.
  • Uogų dydis ir forma.
  • Pakuotės tipas.

Daugiau informacijos apie tai, ko ieškoti, pateikiama toliau.

Kaip atpažinti šviežias ir skanias braškes

Renkantis braškes, atkreipkite dėmesį į šiuos kriterijus:

1. Kvapas

Tikrai prinokusi uoga turi sodrų, ryškų aromatą. Jei kvapo nėra arba jis silpnas, uoga gali būti pasenusi arba neprinokusi.

Rekomenduojame:  Traškūs paplotėliai. Geriausia tešla greitiems ir puriems paplotėliams su kiaušiniu ir žaliaisiais svogūnais.

2. Žiedlapiai (taurlapiai)

Braškių šviežumą galima lengvai patikrinti pagal žalią „uodegą“. Jei ji apvytusi arba parudavusi, uoga sena, sausa ir praradusi skonį.

3. Tekstūra ir išvaizda

Braškės turėtų būti:

  • Sausas – paviršiuje nėra drėgmės.
  • Lygus – be įlenkimų, pelėsio ar pažeidimų.
  • Elastinga – lengvai paspaudus, uoga greitai atgauna savo formą.

4. Dydis ir forma

Idealiu atveju pakuotėje esančios uogos yra maždaug vienodo dydžio ir formos – tai reiškia, kad jos yra tos pačios veislės ir greičiausiai nebuvo per daug apdorotos.

5. Pakuotė

Geriau rinktis uogas mažuose induose (nuo 250 g iki 1 kg). Didelėse dėžėse braškės gali susitraiškyti ir prarasti skonį. Būtinai patikrinkite pakuotės dugną – jei yra sutraiškytų ar supuvusių uogų, taip pat daug sulčių, geriau atsisakyti pirkti.

Mitas apie „išpūstą“ braškę

Kai kurie žmonės mano, kad braškės specialiai „pumpuojamos“ chemikalais, kad padidėtų jų dydis ar spalva. Pasak mitybos specialistės Margaritos Arzumanyan, tai mitas, sukurtas siekiant pritraukti dėmesį ir padidinti peržiūrų skaičių. Svarbiausia – sutelkti dėmesį į natūralius šviežumo ir kokybės požymius, o ne į gandus.

Rekomenduojame:  Turkiškas limonadas - 100 proc. troškulį malšinantis gėrimas. Dalijimasis gardžiu receptu

Kaip sužinoti, ar braškės prinokusios

Sėklos ant uogos

Jei uogos paviršiuje esantys grūdeliai yra geltoni, tai rodo, kad braškė saldi ir prinokusi. Kuo giliau jie „nuskęsta“ minkštime, tuo uoga saldesnė.

Spalva

Braškės turėtų būti ryškiai raudonos ir vienodos spalvos. Per tamsios uogos gali būti pernokusios ir jas reikėtų suvalgyti nedelsiant arba visai nepirkti.

Kvapas

Prinokusios braškės skleidžia malonų, sodrų aromatą. Kvapo intensyvumas priklauso nuo veislės ir auginimo sąlygų, tačiau kvapo nebuvimas yra priežastis atsisakyti pirkti.

Kodėl ankstyvosios braškės yra „plastikinės“

Dažnai sezono pradžioje lentynose galima rasti kietų uogų, nuskintų „techninio prinokimo“ stadijoje. Jos vadinamos „plastikinėmis“ – atrodo ryškiai, bet beveik neturi skonio ar aromato. Tokios braškės auginamos ilgalaikiam transportavimui ir laikymui.

Geriau rinktis netoliese nuskintas ir visiškai sunokusias uogas – jos visada skanesnės ir aromatingesnės.

Kaip braškės apdorojamos ir ar tai saugu

Šiuolaikiniai agronomai vis dažniau naudoja biologinius augalų apsaugos metodus – spąstus ir plėšriuosius vabzdžius, o tai sumažina cheminių medžiagų naudojimą. Daugelis gamintojų savanoriškai sertifikuoja ir kontroliuoja kokybę.

Jei abejojate, paprašykite pardavėjo pateikti sanitarinį ir veterinarinį sertifikatą. Dokumento nebuvimas yra nerimą keliantis signalas.

Rekomenduojame:  Šokoladinis pyragas ant kefyro: aksomo skonio. Paprastas naminis receptas per 15 minučių

Kurių braškių tikrai neverta pirkti

  • Uogos, parduodamos „pakelėje“, ypač neturint sertifikatų, kelia pavojų būti chemiškai apdorotos abejotinomis priemonėmis.
  • Braškės su drėgnais, sausais, pažeistais ar peliju aplipusiais vaisiais.
  • Uogos su nevienoda spalva, žaliomis arba baltomis dėmėmis.

Skaniausios braškių veislės

Ekspertai išskiria keturias veisles, pasižyminčias puikiu skoniu ir aromatu:

  • „Azija“
  • „Alba“
  • „Klarė“
  • „Viktorija“

Šias veisles vertina tiek sodininkai, tiek profesionalūs augintojai – uogos tinka vartoti šviežias, taip pat desertams ir uogienėms.

Naudingos braškių savybės

Braškės yra tikras vitaminų ir antioksidantų lobynas. Jos:

  • Stiprina imuninę sistemą.
  • Palaiko širdies sveikatą.
  • Gerina virškinimą.
  • Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
  • Skatina kaulų sveikatą.
  • Kovoja su uždegimu.
  • Palaiko organizmo hidrataciją.
  • Gerina regėjimą.

Rekomenduojama paros norma sveikiems suaugusiesiems yra 200–300 g uogų. Sergantiems diabetu – ne daugiau kaip 60 g per dieną.

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.