Sekite mus Facebook'e!
Lazdynų riešutų šiaudelių istorija siekia Europos virtuvės laikus. Tiksli šio deserto kilmė nežinoma, tačiau manoma, kad jis atsirado XVIII-XIX a.
Riešutų vamzdelius sudaro traški smėlio tešla, suvyniota į ritinėlius ir pripildyta riešutų bei cukraus. Šis desertas išpopuliarėjo dėl savo skonio ir tekstūros. Skirtingose šalyse riešutų vamzdeliai gali turėti savų patiekalų. Pavyzdžiui, Vokietijoje jie dažnai gaminami su marcipanu, o Šveicarijoje – su migdolais
. Šiandien riešutų vamzdeliai tebėra populiarus desertas daugelyje pasaulio šalių. Juos galima gaminti su įvairiais riešutais ir įdarais, todėl galima sukurti daugybę šio deserto variantų.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 300 g;
- Druskos – žiupsnelis;
- Kildinimo medžiaga – 1/2 šaukštelio;
- Vanilinis cukrus – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 100 g;
- grietinė – 200 g;
- Kiaušinio trynys – 1 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- Riešutai – 200 g;
- Kiaušinio baltymas – 1 vnt;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Cukraus milteliai – 5 šaukštai.
Riešutų vamzdelių paruošimas:
Sumaišykite miltus, druską, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Į mišinį įmaišykite šaltą sviestą, kad susidarytų kreminiai trupiniai
. Į tešlą įmaišykite grietinę ir kiaušinio trynį, greitai išminkykite rankomis, kad gautųsi elastinga ir nelipni tešla. Palikite tešlą celofane 15 minučių šaldytuve
. Įdarui riešutus susmulkinkite blenderiu. Atskirame dubenyje išplakite baltymus su cukrumi iki purios masės. Masę sumaišykite su smulkintais riešutais
. Tešlą padalykite į 4 dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į ploną pyragą, padalykite į 8 trikampėlius. Į kiekvieno trikampio storąją dalį įdėkite įdaro, o storąjį galą suvyniokite į vidų.
Kepkite vamzdelius 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
Iškepusius po 3-4 vamzdelius įdėkite į celofaninį maišelį su cukraus pudra ir sumaišykite viduje.
Saldžiųjų graikinių riešutų vamzdelių gauname kiekvienai dienai.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
