Sekite mus Facebook'e!
Marinuotos salotos su grybais, pomidorais ir paprikomis yra gardus užkandis, kuriame dera šviežios daržovės, aštrus marinatas ir grybai. Šias salotas lengva paruošti, todėl jos puikiai tinka naminiams uogienių gaminimams. Jas galima patiekti kaip atskirą užkandį arba kaip garnyrą prie mėsos.
Šių salotų istorija prasidėjo nuo naminio konservavimo. Marinuotos daržovės ypač išpopuliarėjo sovietmečiu. Kiekviena šeima marinuodavo grybus, paprikas, baklažanus ir kitas daržoves, dėdama jas į marinuotų daržovių stiklainius. Šiandien marinavimas yra ne tik būdas konservuoti daržoves, bet ir paįvairinti žiemos racioną.
Aštuntojo ir devintojo dešimtmečių kulinarijos knygose šios salotos buvo vadinamos „universaliomis“. Jas buvo galima valgyti šaltas arba dėti į karštus patiekalus.
Sudedamosios dalys:
- grybai – 800 g;
- pomidorai – 800 g;
- paprika – 800 g;
- augalinis aliejus – 100 ml;
- cukrus – 100 g;
- druska – 1 valgomasis šaukštas;
- actas 9% – 2 šaukštai;
- česnakas – 10 g.
Grybų kepimo ingredientai:
- vanduo – 1 litras;
- druska – 1 arb. šaukštelis;
- lauro lapas – 1 vnt.;
- kvapieji pipirai – 4 žirneliai;
- kalendra – ½ arbatinio šaukštelio.
Grybų salotų paruošimas:
Grybus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite iki 3 cm storio griežinėliais. Sudėkite grybus į puodą, įpilkite vandens ir druskos.
Į grybus sudėkite lauro lapą, kvapiuosius pipirus ir kalendrą ir užvirinkite. Užvirus, virkite ant silpnos ugnies 10 minučių.
Smulkiai supjaustykite pomidorus ir sutrinkite juos trintuvu. Tyrę supilkite į atskirą puodą, įpilkite augalinio aliejaus, cukraus, druskos ir acto.
Užvirus, pomidorų tyrę virkite ant silpnos ugnies 10 minučių. Iš paprikų išimkite vidurius ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
Į pomidorų mišinį sudėkite paprikas ir virkite dar 10 minučių. Grybus nusausinkite sietelyje.
Į pomidorų mišinį sudėkite grybus ir kepkite dar 10 minučių.

Tada sudėkite salotas į sterilizuotus stiklainius, uždarykite dangteliais ir apverskite aukštyn kojomis.

Užkandžiui atvėsinkite kambario temperatūroje, uždengtą. Taip gausite paprastas grybų, paprikų ir pomidorų salotas.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


