Sekite mus Facebook'e!
Medovikas – vienas garsiausių ir mėgstamiausių rusų virtuvės desertų, užkariavęs saldumynų mėgėjų širdis ne tik Rusijoje, bet ir toli už jos ribų. Šis stulbinantis pyragas žavi unikaliu skoniu, švelnia tekstūra ir šiltu medaus aromatu, persmelkiančiu kiekvieną sluoksnį.
Medaus
pyrago
istorija
siekia senovės
laikus, kai medus buvo ne tik svarbus maisto produktas, bet ir klestėjimo bei laimės simbolis. Medaus naudojimas kulinarijoje išpopuliarėjo tarp mūsų protėvių, todėl laikui bėgant buvo sukurta daugybė receptų, vienas iš jų – garsusis meadovik.
Tradiciškai šį receptą sudaro medaus pyrago sluoksniai, išmirkyti saldžiame kreme, kurio pagrindą sudaro grietinė arba sutirštintas pienas, todėl desertas yra nepaprastai skanus ir sotus.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 400 g;
- cukraus – 200 g;
- sviestas – 100 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- medaus – 2 šaukštai;
- sodos – 1 šaukštelis;
- citrinos rūgšties – ¼ šaukštelio;
- druskos – ⅓ šaukštelio.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 500 ml;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – 150 g;
- miltai – 4 šaukštai.
Pyrago „Medovik” paruošimas:
Į puodą įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, plakite, kol masė pabals, tada sudėkite sviestą ir medų. Vėl suplakite komponentus iki vientisos masės, pašildykite masę ant vidutinės ugnies
. Išmaišykite komponentus ir įmaišykite sodą, citrinos rūgštį. Neužvirinkite mišinio, nukelkite nuo ugnies ir persijokite į jį miltus
. Užminkykite minkštą elastingą tešlą ir padalykite
ją
į ritinėlius po 100 g.
Tuo tarpu kremui dubenyje išplakite kiaušinius su 100 ml pieno, suberkite cukrų, miltus ir išmaišykite. Likusį pieną užvirinkite, plona srovele supilkite į jį kiaušinių mišinį
. Išmaišykite komponentus, kad masė sutirštėtų, ir nukelkite nuo ugnies.
Tešlą iškočiokite plonais lakštais ir tešlos žiedu arba keptuvės dangčiu suplokite į apskritimus
.
Kiekvieną paplotėlį kepkite atskirai 180 laipsnių temperatūroje 5-6 min.
Tada paplotėlius vėl išklokite tešlos žiedu.
Kremui išplakite atvėsintą grietinėlės pagrindą ir sumaišykite jį su sviestu, plakite
iki
vientisos masės. Sudėkite tortą į tešlos žiedą, užtepkite kremo ant kiekvieno papločio,
kremu aptepkite torto šonus ir pabarstykite likusiais trupiniais
.
Palikite tortą šaldytuve 7 valandoms.
Gausite gardų naminį tortą „Medovik”. Šis receptas yra daug saldesnis ir skanesnis už parduotuvinius analogus.
