Sekite mus Facebook'e!
Pomidorai yra populiari ir labai mėgstama daržovė, naudojama gaminant įvairius patiekalus. Tačiau kartais pomidorų skonis gali būti nepakankamai sodrus arba net neskanus. Tokiais atvejais į pagalbą ateina pomidorų užkandis
. Užkandžio metu pomidorai įgauna intensyvesnį skonį ir aromatą, tampa tankesni ir stipresni. Juos galima naudoti kaip savarankišką patiekalą arba kaip kitų kulinarinių kūrinių ingredientą.
Pomidorus rauginti galima keliais būdais: naudojant druską, cukrų, prieskonius ir net kitas daržoves. Kiekvienas iš šių būdų pasižymi savitomis savybėmis ir rezultatais.
Ingredientai 5 litrų kibirui:
- pomidorai – 3,2 kg;
- krienų lapai ir stiebai;
- skėčiai ir krapų šakelės;
- vyšnių lapai – 5 vnt;
- juodųjų serbentų lapai – 5 vnt;
- česnako – 9 skiltelės;
- pipirų grūdelių – ½ šaukštelio;
- garstyčių – 3 šaukštai.
Marinato ingredientai 3 litrams vandens:
- Druska – 2 šaukštai;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas.
Marinuotų pomidorų paruošimas:
Išdėliokite ant kibiro dugno ⅓ dalies krienų lapų, vyšnių ir juodųjų serbentų, krapų skėčių. Česnaką padalykite pusiau, dalį jo sudėkite ant dugno, sudėkite pipirų žirnelius
. Ant dugno uždėkite pirmąjį pomidorų sluoksnį. Šį sluoksnį vėl uždengti žalumynų lapais, česnakais, juodaisiais žirneliais. Panašiai pakartokite su antruoju sluoksniu
. Marinatui į litrą šilto supilkite druską ir cukrų, maišykite, kol ištirps. Į 2 litrus šalto vandens įpilkite druskos, išmaišykite
. Marinatą supilkite į kibirą su pomidorais, uždenkite serbentų lapais ir marle. Ant marlės pabarstykite garstyčių, kad nesusidarytų pelėsis. Ant marlės uždėkite nedidelį svorį, kad visi pomidorai paskęstų marinate
. Po 4-7 dienų pomidorai bus paruošti
.
Juos reikia sudėti į švarius stiklainius. Marinatą, likusį pomidorams, reikia užvirinti
. Išvalykite marinatą nuo krapų lapų ir skėčių likučių, supilkite į stiklainius su pomidorais. Iš anksto galite pasigaminti daugiau marinato su druska ir cukrumi, kad jo užtektų visiems stiklainiams
. 10 minučių palikite pomidorus marinate, tada supilkite jį atgal į puodą ir vėl užvirinkite. Supilkite jį atgal į stiklainius, suvyniokite ir sudėkite į sandėliuką.
Jei pomidorų nereikia laikyti bute, galite juos valgyti iš kibiro. Gausite skanius sultingus rūgščius pomidorus.
