Sekite mus Facebook'e!
Pomidorų marinavimas be acto yra vienas iš laiko patikrintų daržovių konservavimo būdų.
Skiriamasis bruožas yra tas, kad būdingas skonis pasiekiamas ne pridedant acto rūgšties, o dėl natūralaus fermentacijos proceso.
Pieno rūgšties fermentacijos metu pomidorai įgauna savitą, tačiau subtilų rūgštingumą, išlaikant sultingumą ir tvirtumą. Šis metodas lemia harmoningesnį ir natūralesnį galutinio produkto skonį bei sodrų ir apetitą žadinantį aromatą.
Marinuotų pomidorų istorija siekia ilgą laiką.
Valstiečių namų ūkiuose pomidorų marinavimas didelėse medinėse statinėse kartu su kitomis daržovėmis buvo plačiai paplitęs.
Šis konservavimo būdas buvo ypač paplitęs Rytų Europos šalyse, kur actas ilgą laiką nebuvo naudojamas marinavimui.
Sudedamosios dalys:
- Pomidorai – 1,7 kg;
- Krienų lapas – 1 vnt.;
- Vyšnių lapai – 10 vnt.;
- Krapai – 2 skėčiai;
- Lauro lapas – 5 vnt.;
- Juodieji pipirai – 1 šaukštelis;
- Kvapieji pipirai – 10 žirnelių;
- Džiovintas bazilikas – 2 šaukšteliai;
- Garstyčių sėklos – 1 šaukštelis;
- Česnakas – 5 gvazdikėliai;
- Svogūnas – 1 galvutė;
- Saldžiosios paprikos – ½ vnt.
Ingredientai sūrymui:
- Vanduo – 1,2 litro;
- Druska – 2 šaukštai litre;
- Cukrus — 1 valgomasis šaukštas.
Marinuotų pomidorų paruošimas:
Į stiklainį sudėkite susmulkintus krienų lapus, vyšnių lapus, krapų skėčius ir lauro lapus. Įdėkite garstyčių sėklų, džiovinto baziliko, juodųjų pipirų ir kvapiųjų pipirų.
Svogūną supjaustykite žiedais, o česnako skilteles susmulkinkite mažais gabalėliais. Svogūną ir česnaką sudėkite į stiklainį.
Papriką supjaustykite dideliais gabalėliais, išimkite vidų ir sudėkite į stiklainį. Pagal skonį galite įdėti ir aitriųjų paprikų.
Dantų krapštuku išbadykite pomidoruose skylutes. Svarbu badyti ten, kur buvo koteliai. Sudėkite pomidorus į stiklainį.
Stiklainį reikia sandariai supakuoti su pomidorais.

Sūrymui sumaišykite druską ir cukrų vandenyje ir supilkite į stiklainį.

Uždenkite stiklainį dangteliu ir palikite šiltoje vietoje 5–7 dienas. Supilkite sūrymą iš stiklainio ir užvirinkite. Supilkite sūrymą atgal į stiklainį su pomidorais.
Sandariai uždarykite stiklainį, apverskite jį aukštyn kojomis ir uždenkite rankšluosčiu.

Pomidorus stiklainyje laikykite porą mėnesių, tada jie taps sodrūs ir įgis ypatingą marinuotų pomidorų skonį.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


