Perlinės sriubos istorija siekia antikos laikus. Perlinės kruopos, gaunamos iš miežių, buvo žinomos dar senovės Egipte ir Mesopotamijoje. Senovės Graikijoje ir Romoje tai buvo vienas pagrindinių maisto produktų.
Europoje perlinės kruopos taip pat žinomos nuo seniausių laikų. Iš jų buvo gaminami įvairūs patiekalai, įskaitant sriubas. Sriuba su perlova buvo populiari tarp valstiečių, nes perlovos kruopos buvo pigios ir prieinamos. Tai buvo sotus ir maistingas patiekalas, kuris padėdavo valstiečiams palaikyti jėgas dienos metu. Laikui bėgant sriuba su perlova tapo aktualiu patiekalu ir kituose visuomenės sluoksniuose
. Ji buvo ruošiama kilmingųjų dvaruose, restoranuose ir užeigose. Papasakosime, kaip namuose pasigaminti sriubą su perlovka.
Ingredientai: 1:
- Sviestas – 20 g;
- Perlovka – 250 ml;
- Karštas vanduo – 3 litrai 250 ml;
- Druska – 1,5 šaukštelio;
- Augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- Svogūnas – 2 vnt;
- Morkos – 2 vnt;
- Įdaras – 500 g;
- Marinuoti agurkai – 3 vnt;
- pomidorų pasta – 3 valg;
- Chmeli – suneli – 1 šaukštelis;
- Džiovintas bazilikas – ½ šaukštelio;
- Bulvės – 4 vnt.
Paruošimas:
Ištirpinkite keptuvėje sviestą, supilkite perlines kruopas ir kepkite apie 10 min. Tada perlines kruopas užpilkite 750 ml vandens, įberkite šaukštą druskos ir po dangčiu virkite 25-30 min.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, smulkiai supjaustykite svogūną ir porą minučių pakepinkite. Prie svogūno
pridėkite
smulkiai supjaustytas morkas, kepkite 2 min.
Į daržoves sudėkite
maltą
mėsą, kepkite 10-15 min. ir išmaišykite. Į maltą mėsą ir daržoves sudėkite smulkiai supjaustytus marinuotus agurkus ir pomidorų pastą, pasūdykite ir išmaišykite
. Į daržoves ir maltą mėsą supilkite hopli-suneli ir džiovintus bazilikus, išmaišykite.
Nuluptas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais ir virkite puode 2,5 l vandens. Supilkite į vandenį su bulvėmis, perlinę kruopą ir apkepkite, virkite sriubą 2-3 min. po dangčiu.
Taip gauname puikią sriubą su avinžirniais.
Sriubą galite patiekti su grietine, taip ji bus skanesnė.