Sekite mus Facebook'e!
Ilgą laiką bulvė pasauliui buvo paslėpta daržovė. Jos pradėtos valgyti palyginti neseniai. Tai reiškia, kad kopūstus žmonės pažįsta nuo antikos laikų, o bulves – nuo XVI a. Net ir po klajokliškos pažinties bulvių niekas nevalgė. Jos buvo auginamos soduose kaip dekoratyviniai augalai
. Tik po ilgų poros šimtmečių žmonės pradėjo eksperimentuoti su bulvėmis. Iš pradžių jie jas valgė neteisingai, dėl to daugelis žmonių apsinuodijo. Po daugelio liūdnų patirčių jie išmoko bulves valgyti tinkamai. Nuo tada bulvės vartojamos visur
. Paruoškime vieną skaniausių bulvių receptų – apkepą su bulvių koše.
Bulvių apkepo ingredientai:
- Bulvės – 450 g;
- malta jautiena – 450 g;
- svogūnai – 70 g;
- Sviestas – 60 g;
- česnakas – 2 skiltelės;
- Pomidorų pasta – 2 šaukštai;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Juodųjų pipirų – ⅓ šaukštelio;
- Morkos – 2 vnt;
- Paprikos – 2 vnt;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Pienas – 100 ml;
- Čederio sūris – 80 g.
Bulvių apkepo paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite stambiais kubeliais, virkite, kol bus paruoštos. Keptuvėje apkepkite maltą mėsą, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sudėkite į tą pačią
keptuvę. Į keptuvę įspauskite česnako skilteles, sudėkite sviestą ir išmaišykite. Į maltą mėsą įmaišykite pomidorų pastos, druskos ir juodųjų pipirų, cukraus – pagal pageidavimą.
Ingredientus sumaišykite, porą minučių pakepinkite maltą mėsą pastoje. Nuluptas morkas supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į faršą ir toliau kepkite
. Saldžiąsias paprikas nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir kepkite su faršu 2 min.
Sutarkuokite virtas bulves, įdėkite sviesto, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir išmaišykite.
Į dubenį su bulvių koše suberkite tarkuotą sūrį, išmaišykite. Į kepimo formą sudėkite su daržovėmis keptą faršą. Ant faršo sluoksnio sudėkite bulvių košę, paviršiuje šakute padarykite raštą.
Likusį sūrį sutarkuokite smulkia tarka ir sudėkite ant bulvių sluoksnio.
Kepkite patiekalą 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Gaunasi puiki vakarienė visai šeimai iš bulvių ir maltos mėsos. Šis troškinys sujungia pagrindinį patiekalą ir garnyrą.
