Sekite mus Facebook'e!
Duonos istorija siekia kelis tūkstantmečius. Manoma, kad pirmoji duona buvo pagaminta iš atsitiktinai iškeptos košės ar tirštos grūdų košės maždaug prieš 5-6 tūkstančius metų.
Pamažu duona tapo vienu pagrindinių daugelio pasaulio tautų maisto produktų. Senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje duona buvo laikoma šventu produktu. Ją vartojo visi gyventojų sluoksniai. Buvo įvairių duonos rūšių: nuo plokštainio iki puošnesnių variantų
. Viduramžiais duona tapo prieinama ir neturtingiems žmonėms, nes atsirado naujų grūdų rūšių ir patobulėjo jos gamybos technologija.
Dabar duona dažniausiai perkama
.
Papasakosime, kaip ją galima pasigaminti namuose.
Ingredientai: duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona:
- Vanduo – 350 ml;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- mielių – 1 valgomasis šaukštas;
- druskos – 1val;
- miltai – 550 g;
- augalinis aliejus – 30 ml.
Duonos paruošimas:
Į dubenį su šiltu vandeniu supilkite mieles, cukrų ir druską, išmaišykite. Palaipsniui į mielių vandenį supilkite miltus ir užminkykite minkštą ir šiek tiek lipnią tešlą. Tešlą
patepkite augaliniu aliejumi ir palikite valandai po maistine plėvele. Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, iškočiokite į storus paplotėlius
, kiekvieną paplotėlį susukite į ritinėlį ir sudėkite ant kepimo skardos. Palikite tešlą 40 minučių po rankšluosčiu.

Tada tešlą patepkite vandeniu, padarykite pjūvį išilgai
. 20-30 minučių kepkite duoną 180 laipsnių temperatūroje.

Rezultatas – gauname skanią naminę duoną. Ją galima patiekti prie bet kokio patiekalo – sriubos ar antrojo patiekalo.
