Sekite mus Facebook'e!
Kvasas yra vienas seniausių slavų gėrimų, įkūnijantis kulinarines tradicijas ir liaudies kultūrą. Šimtmečius jis buvo neatsiejama tiek paprastų valstiečių, tiek bajorų mitybos dalis.
Petrovskio kvasas yra tradicinio gėrimo rūšis.
Pasak legendos, Petro Didžiojo dvare kvasas pradėtas aktyviai vartoti ne tik kaip kasdienis gėrimas, bet ir kaip priemonė jūreivių ir kareivių sveikatai palaikyti.
Šiandien Petrovskio kvasu dažniausiai vadinamas kvasas, gaminamas pagal receptus, panašius į tuos, kurie buvo paplitę XVII a. pabaigoje – XVIII a. pradžioje.
Jis pasižymi intensyvesniu skoniu, tiršta konsistencija, kartais turi prieskonių ar apynių natų, o tai jį priartina prie lengvos fermentacijos gėrimo.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: džiūvėsėliai – 200 g;
- vandens – 2,7 litro;
- cukrus – 6 šaukštai;
- sultenių – 20 vnt;
- medaus – 2 šaukštai;
- krienų – 5 g.
Paruošimas:
Į stiklainį su džiūvėsėliais suberkite cukrų, įberkite 10 vnt. sultenių ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite stiklainio turinį ir uždenkite marlės skiaute
. 3,5 dienos palikite stiklainį šiltoje vietoje. Marlės audinį uždėkite ant sietelio, perkoškite kisielių į kitą stiklainį
. Į stiklainį su kisieliumi įpilkite medaus, likusių sultenių ir krienų. Prieš tai krienus reikia susmulkinti.
Po virimo girą palikite šaldytuve bent 12 valandų. Gautas kisielius yra skanus, gaivus naminis kisielius.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
