Sekite mus Facebook'e!
Dešra yra vienas mėgstamiausių daugelio žmonių produktų, tačiau ne visi žino, kad ji gali būti pavojinga žmonių sveikatai. Antrai pavojų grupei po dešros gaminių priklauso raudona mėsa – daugumos dešrų pagrindas. Ekspertai pažymi, kad pavojingiausios yra rūkymo būdu pagamintos dešros.
Rūkytos ir pusiau rūkytos dešrelės

Pasak ekspertų, kenksmingiausios žmogaus organizmui yra pusiau rūkytos dešrelės, kurių pagrindas yra raudona mėsa. Ji mirkoma specialiame sūryme nuo 12 iki 48 valandų, tada sumalama į faršą ir dedami įvairūs prieskoniai. Be to, pagal gaminimo technologiją – pusiau rūkytos dešrelės ruošiamos iš raudonos mėsos, kepamos, o po to rūkomos. Tai yra, tokioms dešrelėms paruošti naudojami kenksmingiausi komponentai ir perdirbimo būdai.
Rūkyta ir virta dešra

Žalios rūkytos dešros nėra termiškai apdorojamos, tačiau jos rūkomos daug ilgiau nei pusiau rūkytos dešros. Dėl to jose padidėja kancerogenų kiekis. Be to, tokios dešros nepageidautinos žmonėms, turintiems antsvorio, taip pat sergantiems įvairiomis sunkiomis ligomis.
Virtoje dešroje yra didžiulis kiekis natrio, sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi. Pasak ekspertų, dažnas virtos dešros ar kumpio vartojimas gali padidinti įvairių organų vėžio išsivystymo riziką.
Kepenų ir kraujo dešrelės

Kepenėlių dešra sudaryta iš gyvūnų vidaus organų (kepenų, inkstų, skrandžio, tešmens, širdies ir kitų). Kraujinės dešros natūraliai gaminamos iš kraujo. Verta paminėti, kad šios rūšies dešros turi trumpiausią galiojimo laiką. Norėdami jį pailginti, dešrų gamintojai į jas deda įvairių konservantų. Tokių dešrų vartoti draudžiama sergant daugybe virškinamojo trakto ir širdies ligų.
Sausai vytinta dešra

Sausai vytinta dešra laikoma saugiausia iš raudonos mėsos pagamintų dešrų. Pirma, šiai dešrai gaminti naudojama tik brangi mėsa, todėl ji, žinoma, nėra pigi. Antra, ji nėra termiškai apdorojama, todėl joje išlieka visos naudingos medžiagos, esančios mėsoje. Tinkamai paruoštą vytintą dešrą galima laikyti apie devynis mėnesius.
Iš paukštienos pagamintos dešrelės turi mažiau kenksmingų medžiagų, tačiau jose yra druskos ir kitų konservantų, kuriuos gamintojai deda norėdami pailginti jų galiojimo laiką. Todėl iš paukštienos pagamintos dešrelės ne visada yra sveikos ir nekenksmingos.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.
