Sekite mus Facebook'e!
Kopūstų suktinukai yra mėgstamas kopūstų patiekalas. Kaip greitai ir be vargo iškepti kopūstų suktinukus ir kaip jiems paruošti kopūstus – svarbus klausimas daugeliui namų šeimininkių. Siūlome paprastą kopūstų lapų paruošimo žiemai receptą.
Kopūstų lapų konservavimo receptas
Paruošti kopūstų lapai jau yra pusė pastangų ir sėkmės gaminant įdarytus kopūstų suktinukus. Ir nors švieži kopūstai gerai laikomi visą žiemą, taupios šeimininkės stengiasi paruošti kopūstų lapus taip, kad šis pusgaminis tinkamu laiku taptų sėkminga pagalba.

SUDEDAMOSIOS DALYS
(2 litrų stiklainio skaičiavimas)
- Baltieji kopūstai (tiek, kiek telpa į stiklainį)
- Vandens (tiek, kiek telpa į stiklainį)
- Druska – 2 šaukštai.
- Lauro lapas – 3 vnt.
- Juodieji pipirai – 5 vnt.
PARUOŠIMO ŽINGSNIAI
Nulupkite viršutinius kopūsto galvos lapus. Aštriu peiliu išpjaukite nedidelį plotelį prie kotelio. Dideliame puode užvirinkite vandenį ir kelioms sekundėms panardinkite į jį kopūsto galvą.
Į kotelį įsmeikite šakutę. Išimkite kopūsto galvą, pašalinkite 2–3 lapus. Tada kopūsto galvą vėl panardinkite į verdantį vandenį, vėl išimkite ir vėl pašalinkite lapus. Jei reikia, peiliu lengvai nupjaukite lapų pagrindą.
Taip darykite, kol nuo kopūsto galvutės pašalinsite visus lapus. Mažiausių, esančių prie kotelio pagrindo, naudoti nereikėtų. Likusią kopūsto galvutės dalį galima naudoti kopūstų sriubai, bigusui ir pyragams.
Leiskite lapams šiek tiek atvėsti, peiliu nupjaukite storąsias dalis ir susukite juos kaip kopūstų suktinuką, bet be įdaro. Taip padarykite su visais lapais.
Kopūstų suktinukus sudėkite į stiklainį gana sandariai (maždaug taip pat, kaip dėtumėte agurkus ir pomidorus marinavimui). Sudėkite lauro lapą, pipirų grūdelius ir druską. Lauro lapų ir pipirų kiekis yra savavališkas, galite dėti daugiau ar mažiau, arba kitų mėgstamų prieskonių.
Užvirinkite vandenį, kuriame virėte kopūstus, ir supilkite jį į stiklainį. Šaukštu arba mentele paspauskite viršų, kad išleistumėte orą, tada įpilkite verdančio vandens iki stiklainio viršaus, kad būtų apsemti visi lapai.
Jei kopūstų sultinio nepakanka, užvirinkite virdulį ir įpilkite verdančio vandens. Uždenkite įprastu nailono dangčiu, palikite kambaryje parai, tada padėkite į šaltą vietą (rūsį, pusrūsį, šaldytuvą).
Lapai bus paruošti per mėnesį ar pusantro. Laikykite vėsioje vietoje iki pavasario.
Iš ko galima pasigaminti kopūstų suktinukų?
Kai kurie žmonės kopūstų suktinukus kepa ir su žuvimi. Žinoma, tai turėtų būti žuvis, iš kurios galima išimti gerą filė – lašiša, upėtakis, menkė. Taip pat bus skanu su krevetėmis.
Į maltą mėsą ar žuvį kopūstų suktinukuose galite dėti ne tik ryžių. Tai gali būti grikiai, perlinės kruopos, miežiai, bulguras, kuskusas, bolivinė balanda, soros. Ryžius, grikius, perlines kruopas, bulgurą, miežius, soras reikia virti iki pusės išvirimo. O kuskusas ir bolivinė balanda išvirs per visą kopūstų suktinukų virimo laiką. Kopūstų suktinukams geriau naudoti apvaliagrūdžius ryžius.
Taip pat galite gaminti kopūstų suktinukus su pupelėmis arba vienu grūdu. Pavyzdžiui, ryžiai su razinomis, džiovintais abrikosais, citrinos žievele, kedro riešutais.
Grietinė arba pomidoras: kokį padažą užpilti ant kopūstų suktinukų
Padažą sutirštinkite miltais ir sumaišykite su grietine bei pomidorais, bet jei naudojate tik pomidorų padažą, idealu būtų dar ir pakepinti svogūnus bei morkas.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.
