Sekite mus Facebook'e!
Kopūstų paplotėliai – nesudėtingas patiekalas, kuriame harmoningai dera tešlos minkštumas ir kopūstų saldumas. Tai daržovių paplotėliai, gaminami iš smulkiai supjaustytų kopūstų su kiaušiniais, miltais, kartais su svogūnais, žolelėmis ir prieskoniais.
Tokių patiekalų istorija siekia valstietiškos virtuvės tradicijas, kai moterys siekė kuo įvairesnės mitybos, naudodamos paprastus produktus. Kopūstai visada buvo laikomi svarbiu maisto produktu – jie augo visur, puikiai laikėsi žiemą
. Kopūstų apkepai pradėjo populiarėti XIX-XX a., kaip greitas ir nebrangus būdas pamaitinti namiškius. Sovietmečiu šis patiekalas tvirtai įsitvirtino visuomeninių valgyklų valgiaraštyje kaip naudingas ir maistingas.
Sudedamosios dalys: 1:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- juodųjų pipirų – ½ šaukštelio;
- paprikos – ⅓ šaukštelio;
- kopūstai – ½ vnt;
- česnako – 2 skiltelės;
- alyvuogių aliejaus;
- svogūnas – 2 vnt;
- miltai – 5 šaukštai;
- graikiškas jogurtas – 3 valg;
- agurkas – 1 vnt;
- petražolių – šakelė;
- aitriosios paprikos dribsnių.
Kopūstų paplotėlių paruošimas:
Į kiaušinius įberkite druskos, juodųjų pipirų ir paprikos, išmaišykite. Kopūstus smulkiai supjaustykite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite po dangčiu 15 min.
Po 7-8 min. kopūstus išmaišykite
.
Smulkiai sukapokite česnako skilteles ir pakepinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi
. Nuspauskite kopūstus nuo skysčio pertekliaus, perpilkite juos per sietelį
.
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite kartu su česnaku, kol suminkštės
. Sudėkite pakepintą svogūną į kopūstus su kiaušinių mase ir išmaišykite. Į mišinį supilkite miltus ir užminkykite kopūstų tešlą.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite kopūstų tešlos paplotėlius. Kepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
Padažui sutarkuokite agurką, susmulkinkite petražoles ir supilkite į graikišką jogurtą. Į padažą suberkite aitriosios paprikos dribsnius ir išmaišykite.
Dėkite paplotėlius ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalų perteklius. Rezultatas – skanus, sotus patiekalas su įdomiu padažu.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
