Sekite mus Facebook'e!
Ant sovietinių šventinių stalų patiekti patiekalai buvo įvairūs, maistingi ir, svarbiausia, skanūs. Tie, kurie gyveno SSRS, visada prisimena tą laiką kaip geriausią savo gyvenime, nepaisant griežtų šalies apribojimų ir kartais pasitaikančio skurdo. Daugelis vis dar prisimena salotas, kurios buvo būtinas bet kokios šventės ingredientas.
Populiarios sovietmečio salotos
Olivier arba žiemos salotos

Sovietmečiu šios salotos dažnai buvo vadinamos „žieminėmis“ dėl ingredientų, kurie buvo lengvai prieinami nepriklausomai nuo sezono. Tai reiškė, kad jas buvo galima paruošti bet kuriuo patogiu metu.
Produktai:
- bulvės – 3 vnt.;
- morkos – 1 vnt.;
- kiaušiniai – 4 vnt.;
- svogūnas – 1 vnt.;
- marinuoti agurkai – 3 vnt.;
- konservuoti žirneliai – 1 skardinė;
- Daktaro dešra – 300 g;
- majonezas – 2-4 šaukštai. šaukštai.
Paruošimas:
Pirmiausia paruoškite visus ingredientus. Išvirkite bulves, morkas ir kiaušinius, kol visiškai išvirs. Supjaustykite visus salotų ingredientus kubeliais, sudėkite žirnelius ir majonezą, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį ir gerai išmaišykite.
Sūris su česnaku

Vieni tai laiko salotomis, kiti tepa ant duonos, todėl tai puikus užkandis. Bet kuriuo atveju, tai greita ir skanu. O sovietmečiu šios salotos dėl prieinamos kainos dažnai buvo vadinamos „žydiškomis“. Joms reikia minimaliai įperkamų ingredientų, tačiau rezultatas – gardus patiekalas.
Produktai:
- kiaušiniai – 3 vnt.;
- lydytas sūris – 3 vnt.;
- česnako – 3 skiltelės ir 3–4 šaukštai majonezo.
Paruošimas:
Dabar sutarkuokite lydytą sūrį ir kietai virtus kiaušinius, įberkite smulkinto česnako, majonezo, druskos ir pipirų pagal skonį. Viską gerai išmaišykite.
Kokias salotas mėgsta gaminti namų šeimininkės 2020 m.?
Žinoma, sovietmečio salotos neprarado savo populiarumo ir šiandien. Kai kurie ingredientai liko nepakitę, kiti šiek tiek pasikeitė. Tačiau kiekvienas namų virėjas turi kelias dešimtis salotų, kurias gali drąsiai patiekti ant šventinio stalo.
Rijūnų salotos

Šios salotos šiek tiek primena „Olivier“, tačiau pagrindinė jų sudedamoji dalis yra kepenėlės arba mėsa (vištiena arba jautiena). Jos labai sočios ir greitai paruošiamos.
Produktai:
jautiena – 150 g;
morkos ir svogūnai – po 100 g;
marinuoti agurkai – 100–120 g;
majonezas – 4-5 šaukštai, druska ir pipirai pagal skonį.
Paruošimas:
Virkite mėsą 1–1,5 valandos. Svogūną ir morką supjaustykite juostelėmis arba kubeliais ir kepkite iki auksinės rudos spalvos. Marinuotus agurkus ir virtą mėsą taip pat supjaustykite juostelėmis. Tada įdėkite majonezo, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
Šiais laikais kiekviena šeimininkė gali nustebinti save plačiu įvairių salotų pasirinkimu. Sovietmečiu nebuvo tokio plataus ingredientų pasirinkimo, todėl ant šventinio stalo salotos buvo praktiškai vienodos.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


