Sekite mus Facebook'e!
Kai kurie virėjai ir mėgėjai, ruošdami šašlyką, įpratę sūdyti anglis kepsninėje. Šis triukas turi paslaptį, kurios ne visi žino. Tradiciškai šašlykas laikomas vyrišku darbu, tačiau šiais laikais vyrai jį gamina taip pat meistriškai.
Kodėl grilyje ant žarijų reikia berti druskos?
Mėsos kepimas ant žarijų yra subtilus procesas. Negalite tiesiog paimti mėsos gabalo, suverti jį ant iešmelių ir mesti ant grotelių. Mėsa turi būti iškepusi, bet ne perkepusi ar sudegusi. Užduotį galite palengvinti pasinaudodami keliomis liaudiškomis gudrybėmis. Viena iš tokių gudrybių – pabarstyti žarijas druska.
Namų šeimininkės ir šeimininkės sugalvos visokių gudrybių, kaip ant žarijų kepti skanią ir minkštą mėsą. Kai kurios netgi į žarijas įberia druskos. Norėdami atsakyti į klausimą, kodėl tai daroma, pirmiausia turime suprasti, koks yra pagrindinis šašlyko priešas.

Labiausiai mėsai kenkia degios žarijos. Riebalai krenta ant degančių žarijos ir sukelia gaisrą. Bandoma jį užgesinti, dažniausiai vandeniu. Tai ne tik sunaikina karštį, bet ir paskleidžia pelenus į orą.
Dėl šio proceso mėsa iškepa netolygiai. Be to, joje pradeda kauptis pelenai, kurie sklando ore. Dėl to mėsa praranda pastebimą skonį.
Kada į anglį įberti druskos
Kad išvengtų tokios nelaimės, kepsninės kepsnines pabarsto druska ant žarijos. Šį metodą išbandė ištisos kartos. Įprastai kepsninei su 6 iešmeliais reikia tik 100 gramų įprastos valgomosios druskos.

Pirmiausia paruoškite žarijas. Jas galite pasigaminti namuose arba nusipirkti jau paruoštų parduotuvėje. Tolygiai pabarstykite druska ant žarijos. Dirbdami su druska būkite labai atsargūs. Druska ant karštų žarijose šnypštės kaip vanduo ant karštos keptuvės.
Po poros minučių spragsėjimas liausis. Tada galite dėti mėsos iešmelius ant grotelių. Verta paminėti, kad druska neleidžia žarijai pridegti. Net jei nuo mėsos lašės riebalai, ugnies nebus. Tačiau atminkite, kad druska sumažins kaitrą.
Tokiomis sąlygomis ant grotelių kepta mėsa bus paruošta maždaug per 20 minučių. Kad gabalėliai būtų aukso rudos spalvos ir blizgėtų, kepdami ant grotelių apšlakstykite juos praskiestu sausu vynu. Šis metodas panaikina būtinybę iš anksto marinuoti mėsą.
Šią procedūrą reikia atlikti prieš pat kepimą ir tik vieną kartą. Kepimo metu druskos dėti nereikia. Taip pat galite iešmelius trumpam, maždaug dešimčiai sekundžių, pamirkyti šaltame vandenyje prieš pat kepimą.
Kokia turėtų būti temperatūra grilyje?
Grilio temperatūra turėtų būti apie 700 laipsnių Celsijaus. Šią temperatūrą galima pasiekti naudojant anglis. Tai yra temperatūra, kurioje iešmeliai su mėsa turėtų būti dedami ant grotelių.

Teoriškai šašlyką galima kepti ir ant atviros ugnies. Taip jis ruošiamas Azijos šalyse, kas sekundę apverčiant mėsą, todėl kepimo procesas labiau primena žongliravimą.
Jei jūsų kepsninės anglys yra labai apdegusios ir iš dalies pavirtusios pelenais, negarantuojama, kad galėsite iškepti mėsą. Ji tiesiog tinkamai neiškeps. Tačiau pelenuose tikrai galite kepti bulves arba kepti daržoves.
Kai pasiekiama norima temperatūra, būkite atsargūs, kad mėsa nepridegtų. Jei marinato gabalėliai pradeda degti, pašalinkite žarijas, jas perkeldami į šalį. Jei atsiranda liepsna, geriausia iešmelį perkelti į saugią vietą. Daugelis žmonių liepsną gesina vandeniu. Tačiau tai daryti reikėtų tik tuo atveju, jei norite, kad kebabas suminkštėtų.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


