Sekite mus Facebook'e!
Pagrindinis skirtumas tarp originalių „Stollen“ keksiukų ir mums įprastų keksiukų yra specialios sunkios tešlos, pagamintos iš natūralių mielių, naudojimas. Sausų mielių naudoti nerekomenduojama, nes jos gali iškreipti proporcijas ir rezultatas gali skirtis nuo tikėto.
Tai įdomu: pirmasis Stolleno paminėjimas randamas viduramžių kronikoje, datuojamoje 1329 m.
Šiandien kviečiame jus pasigaminti tradicinį stoleną pagal receptą iš 1894 m. kulinarijos knygos. Nepaisant ingredientų gausos, stoleną labai lengva paruošti ir jis visada pavyksta iš pirmo karto.

Reikalingi ingredientai:
- miltai – 1250 kg;
- sviestas (tešlai) – 450 g;
- brendis – 50 ml;
- šviežios mielės – 40 g;
- šiltas pienas – 600 ml;
- cukraus pudra – 125 g;
- razinos – 250 g;
- džiovinti serbentai arba vyšnios – 250 g;
- migdolai – 125 g;
- muskato riešutas – 1/4 šaukštelio.
- sviestas (mirkymui) – 150 g;
- cukraus pudra – 100 g;
- cinamono – 2 arb. šaukšteliai.
Virimo procesas
Į brendį supilkite šviežias mieles ir gerai išmaišykite, kad gautumėte vienalytę masę.

Dideliame dubenyje sumaišykite 1 kg persijotų miltų su cukraus pudra, suminkštintu sviestu, mielėmis, sumaišytomis su brendžiu, šiltu pienu ir muskato riešutu.
Tešlos kabliu minkykite tešlą iki vientisos masės. Minkydami į maišytuvo dubenį įberkite dar 250 gramų miltų.

Palaipsniui įmaišykite razinas ir džiovintus serbentus arba vyšnias. Uždenkite kruopščiai išminkytą tešlą rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 40–60 minučių; per tą laiką ji žymiai padidės.

Tešlą sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir suformuokite pailgą formą. Stollene padarykite keletą išilginių įpjovimų.

Tešlą aptepkite puse ištirpinto sviesto ir pabarstykite smulkintais migdolais.

Kepkite blynelį iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Aptepkite iškeptą pyragą likusiu sviestu. Gausiai pabarstykite cukraus pudra, sumaišyta su cinamonu.

Brendžio ir prieskonių pridėjimas suteikia stolenui neįtikėtinai aromatingą skonį. Šį didelį stoleną galima kepti visai šeimai arba galite pagaminti kelis mažesnius ir padovanoti juos artimiesiems.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


