Sekite mus Facebook'e!
Pyragai buvo vienas pagrindinių šventinio stalo atributų. Pats žodis „pyragas” kilęs iš žodžio „šventė”, kuris reiškia šventę
. Kviečiant į šventę paprastai būdavo kepami saldūs pyragai. Vasarą pyragus gamindavo su vaisiais ir uogomis, o žiemą – su uogiene. Saldūs pyragai buvo ruošiami vestuvių, vaiko gimimo ir kitų šviesių švenčių proga.
Dabar pyragai ruošiami ne tik per šventes, bet ir darbo dienomis
.
Verta pateikti greito pyrago su uogiene gaminimo receptą.
Pyrago su uogiene ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Druska – 1/3 šaukštelio;
- Cukrus – 330 g;
- Kefyras – 300 g;
- Augalinis aliejus – 150 ml;
- Miltai – 830 g;
- Kepimo milteliai – 2 šaukšteliai;
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai;
- Džemas;
- Sviestas – 25 g.
Pyrago su uogiene paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir 300 g cukraus pudros. Sudedamąsias dalis plakite plaktuvu, kol visiškai ištirps kiaušinių masėje
. Į kiaušinius supilkite kefyrą, gerai išmaišykite. Į masę įpilkite augalinio aliejaus, dar kartą išmaišykite ingredientus
. 800 g miltų persijokite į masę, padalydami šį procesą į dvi dalis. Į miltus iš anksto įberkite
kepimo
miltelių ir vanilinio cukraus, išminkykite tešlą
. Kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi
, paskirstykite
½
tešlos
. Tešlą tolygiai paskleiskite ant dugno, ant jos užtepkite sluoksnį uogienės.
Antrąją tešlos dalį įdėkite į konditerinį maišelį. Ant uogienės atsargiai sukurkite tešlos sluoksnį.
Atskirame dubenyje sumaišykite sviestą su likusiais miltais ir cukrumi ir sumalkite į trupinius. Šiuos trupinius užbarstykite ant tešlos viršaus
. 40 minučių kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Pyrago paruošimą galite patikrinti mediniu iešmeliu, jis turi išlįsti sausas iš tešlos. Kepimui naudokite bet kokią uogienę, pavyzdžiui, braškių uogienę.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
