Sekite mus Facebook'e!
Ar yra kokių nors mokslinių įrodymų, kad miegojimas po vidurnakčio kenkia sveikatai? Šia tema sklando daug mitų ir teiginių. Šiuolaikiniai miego ir jo poveikio organizmui tyrimai padeda išsiaiškinti šią problemą.
Kiek miego jums reikia?
Remiantis visuotinai priimtomis idėjomis, žmogus, norėdamas palaikyti sveikatą, turi miegoti 7–8 valandas per parą. Miego gydytojas Jevgenijus Kobzevas patvirtina šį faktą, pažymėdamas, kad miego trukmė gali skirtis priklausomai nuo amžiaus ir bendros organizmo būklės. Tačiau svarbu atsižvelgti ne tik į miego trukmę, bet ir į jo kokybę.
Kodėl taip svarbu eiti miegoti prieš vidurnaktį?

Pirmoje nakties pusėje organizmas yra lėtojo miego fazėje, kurios metu vyksta atsistatymas ir svarbių hormonų gamyba. Antroji nakties pusė, priešingai, pasižymi REM faze, kurios metu vyksta psichologinis ir emocinis atsistatymas. Taigi, reguliarus užmigimas iki vidurnakčio prisideda prie visaverčio ir efektyvesnio organizmo atsistatymo proceso.
Kiek kenksminga užmigti po vidurnakčio?
Naujausi Švedijos Geteborgo universiteto mokslininkų atlikti tyrimai patvirtina, kad miego laikas gali turėti įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai. Tyrimo dalyviai, kurie save priskiria „naktiniams pelėdoms“, t. y. tiems, kurie renkasi vėlyvą miego valandą, buvo labiau linkę susirgti ateroskleroze – sunkia širdies liga, rašo svetainė Rsute.ru.
Aterosklerozė yra patologinė būklė, kai sustorėja kraujagyslių sienelės, dėl to susiaurėja arterijos ir sutrinka kraujo tiekimas organams bei audiniams. Ši būklė yra viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių, kurios, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.
