Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kas buvo gaminama Naujiesiems metams SSRS

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Brežnevo laikais, kaip ir visais kitais laikais, Naujųjų metų stalas visada būdavo nukrautas skaniausiais ir mylimiausiais patiekalais, kurių nebūdavo net per kitas šventes. Na, juk Naujieji metai: laikas apžvelgti praeitį ir imtis kažko naujo, ko nepavyko nuveikti praėjusiais metais. O tai reiškia sočius pietus, įžengiant į naujus metus.

Stalas buvo serviruotas pagal „Gastronom“ parduotuvėse parduodamus produktus. Sunku sakyti, kad jos buvo skurdžiai aprūpintos. Jose buvo visko – nuo ​​žuvies konservų ir lydyto sūrio už 14 kapeikų iki virtų dešrų ir rūkytų skanėstų. Taip pat buvo konservų ir platus saldumynų pasirinkimas – nuo ​​raugerškio ir mėtų saldainių iki šokolado „Miška na Severe“ (Lokys šiaurėje).

Trumpai tariant, viskas, kas buvo maisto prekių parduotuvėje, atsidūrė ant Naujųjų metų stalo, kurį puošė butelis su užrašu „Sovietinis šampanas“ – gardus gėrimas, kuris buvo atkimštas vos išmušus vidurnaktį.

Tačiau verta paminėti, kad maisto prekių parduotuvėse kiekviename regione buvo skirtingai. Pavyzdžiui, daugelyje trūko žaliųjų žirnelių ir majonezo. Ir vis dėlto mūsų žmonės netgi sugebėjo apsirūpinti indeliu tirpios kavos Naujiesiems metams (kad pasisemtų energijos rytą po šventinės puotos).

Kokius patiekalus SSRS gyventojai ruošė Naujųjų metų stalui?

Iš tiesų nuo to laiko mažai kas pasikeitė, išskyrus tai, kad šiandieninis Naujųjų metų stalas buvo išplėstas – jame buvo įvairių iš užsienio importuotų produktų, o žalieji žirneliai ir majonezas, kurie buvo „Olivier“ salotų pagrindas, nebėra trūkumo priežastimi.

Rekomenduojame:  Kodėl kepant mėsą ir žuvį ant grotelių žarijas reikia sūdyti?

Stalas buvo aptartas iš anksto, bet būtinai atsižvelgiant į pakviestų svečių skaičių.

Kokie patiekalai dažniausiai būdavo ant šventinio stalo?

Šalti patiekalai

Dėl kažkokios priežasties stalo serviravimas prasidėjo nuo šaltų užkandžių. Lėkštėse buvo gražiai išdėliotos salotos – tikrai kelios rūšys. „Olivier“ salotos, žinoma, buvo dedamos pačiame stalo centre, papuoštos žalumynų lapeliu. Šaltų mėsos gaminių ir kietųjų sūrių lėkštė atrodė įmantriai, o „silkė po kailiu“ (arba „silkė po kailiu“) buvo patraukliai išdėliota specialiuose dubenėliuose. Taip pat buvo patiekiama iš paukštienos ir kiaulienos kaulų pagaminta drebučiai. Jautienos kaulai buvo labiau mėgstami, nes drebučiai gerai sustingdavo.

Karšti patiekalai

Bulvės – neatsiejama Naujųjų metų stalo dalis: jos buvo kepamos orkaitėje su vištiena arba kiauliena. Iš jų taip pat būdavo gaminama „tolčenka“ (bulvių sriuba) – mėgstamas visų puotos dalyvių patiekalas, todėl jų visada būdavo gaminama papildomai, kad užtektų iki puotos pabaigos.

O pačioje šventės įkarštyje buvo patiekta orkaitėje kepta žąsis su obuoliais (arba antis). Žvėriena buvo padalinta į ketvirčius tiesiai ant stalo.

Maždaug įpusėjus šventei taip pat buvo patiekiami garuose virti arba kepti mėsos paplotėliai ir kiaulienos kepsniai: šio patiekalo aromatas buvo kvapą gniaužiantis.

Šalti pjaustyti produktai

Būtinas šventinio stalo „atributas“ buvo šalti mėsos gaminiai: taukai, dešrelės, kumpis, virta kiauliena ir kelios naminės dešrelės.

Čia reikėtų pažymėti, kad privačiame sektoriuje jie laikė kiaules, kurios buvo skerdžiamos Naujiesiems metams ir Kalėdoms, todėl stalas tiesiog nuklojo mėsos delikatesais.

Rekomenduojame:  Kaip namuose pasigaminti bulvių košės iš SSRS valgyklos: pamiršti sovietinio recepto triukai

Žuvies griežinėliai

Tie, kuriems pasisekė Naujiesiems metams apsirūpinti negausiomis raudonosiomis žuvimis, otais ir net Aleutų silkėmis, mielai svečiams demonstravo savo turtus.

Grybų patiekalai

Laikas mėgautis patiekalais iš grybų, kurie buvo paruošti rudenį keliaujant į mišką ar netoliese esančią giraitę.

Svečiai mėgavosi sūdytais piengrybiais, marinuotais drebulės grybais, baravykais ir baravykais su svogūnais ir grietine, nuolat gyrė šeimininkus už jų kulinarinius įgūdžius.

Marinuotos daržovės

Savaime suprantama, ant kiekvieno stalo buvo konservuotų ir marinuotų pomidorų bei agurkų, raugintų kopūstų ir marinuotų obuolių, kurie buvo puikus užkandis išgėrus alkoholio.

Gėrimai

Be šampano Naujieji metai atrodytų kiek liūdni, todėl jis buvo perkamas gerokai iš anksto. Šventinį stalą papildydavo kelių rūšių vynas: „Stolichnaya“, „Ochotnichya“ ir „Moskovskaya“ degtinė, taip pat būtinai reikėjo naminukės. Ji atsirasdavo ant stalo, kai baigdavosi degtinė, bet ja mėgaudavosi su pasimėgavimu. Naminukė buvo stipresnė už degtinę, o kad neskleistų nemalonaus kvapo, buvo dedama kakavos miltelių arba tirpios kavos. Šis gėrimas niekuo nesiskyrė nuo konjako.

Na, mineralinis vanduo ir saldūs gazuoti gėrimai – kaip įprasta – buvo nepakeičiamas „atributas“ ant stalo.

Saldūs patiekalai

Šiandien citrusiniai ir kiti egzotiniai vaisiai ant stalo puikuojasi kasdien. Tačiau valdant Brežnevui, prieš Naujuosius metus prie mandarinų nusidriekdavo ilgos eilės. Tačiau desertų stalas buvo gausus naminių kepinių. Fantastiškai skanūs pyragai ir tortai, vafliai su kondensuotu pienu, šokoladu įdaryti riešutai – ko tik nebuvo ant stalo tą Naujųjų metų išvakarę?

Rekomenduojame:  Privalumai be vargo: kaip greitai pašalinti kaulus iš žuvies

Konditerijos meno viršūnė, žinoma, buvo Napoleono tortas, kuris sovietmečiu buvo kepamas kiekvienai šventei. Jis buvo skanus užgeriant džiovintų vaisių kompotu arba konservuotomis uogomis: avietėmis, braškėmis, slyvomis, abrikosais – trumpai tariant, tuo, kas buvo sukaupta vasarą ir rudenį.

Svečiai sėdėjo prie stalo iki paryčių, trumpai pertraukėlių leisdamiesi į lauką, kur tvyrojo šventinė ir gyvybinga atmosfera. Žmonės dainavo ir linkėjo vieni kitiems laimingų Naujųjų metų, o kažkur gyvai grojo akordeonas ar saginis armonikėlė, skatindama linksmus svečius šokti. Jaunimas dainavo savo dainas, pritardamas gitaroms. Trumpai tariant, Naujųjų metų išvakarės buvo džiaugsmingiausia metų šventė, kurią mylėjo ir gerbė visi rusai.

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.