„Haylazan” yra tradicinis armėnų virtuvės patiekalas – troškintos daržovės. Jo pagrindinis bruožas – paprastas paruošimas ir sodrus skonis, kuris pasiekiamas derinant šviežias daržoves ir prieskonius
. Pagrindinės Haylazan sudedamosios dalys yra kartu troškinami baklažanai, saldžiosios paprikos, bulvės ir svogūnai. Gaunamas sultingas, kvapnus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis šeimos pietums ar vakarienei
. Dėl savo ryškaus skonio ir apetitą žadinančios išvaizdos Haylazan užima ypatingą vietą armėnų kulinarinėje tradicijoje.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: svogūnas – 1 vnt;
- pipirai – 2 vnt;
- baklažanai – 3 vnt;
- bulvės – 4 vnt;
- pomidorai – 2 vnt;
- cukinija – 1 vnt;
- pomidorų pasta – 1 valgomasis šaukštas;
- pipirų pasta – 1 valgomasis šaukštas;
- paprikos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- džiovinto reginio – 2 šaukšteliai;
- petražolių, krapų, kalendrų – ryšulėlis;
- augalinis aliejus – 80 g;
- vandens;
- druskos – ½ šaukštelio.
Ailazano paruošimas:
Išvalykite baklažaną nuo žievelės, cukiniją palikite su žievele. Nuo pomidorų pašalinkite odelę, supjaustykite juos lėkštelėmis ir dalį jų sudėkite į keptuvę
. Nuo paprikų pašalinkite vidų ir supjaustykite
jas
lėkštelėmis, dalį jų sudėkite ant pomidorų sluoksnio. Supjaustykite baklažanus ir nuluptas bulves griežinėliais, ½ dalį visos baklažanų ir bulvių masės sudėkite ant paprikų sluoksnio
. Ketvirtadaliais žiedų supjaustykite svogūnus, dalį sudėkite ant bulvių ir baklažanų sluoksnio
.
Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dalį jų taip pat uždėkite ant svogūnų sluoksnio
. Tada visus daržovių sluoksnius sudėkite į puodą antruoju ratu. Ant daržovių masės supilkite druską, papriką, pomidorų pastą, pipirų pastą, cukrų ir sausą reginį
. Į puodą supilkite augalinį aliejų ir užpilkite karštu vandeniu, atsižvelgdami į tai, kad verdant daržovės taip pat išleis sultis. Uždenkite indą dangčiu ir virkite, kol užvirs
. Užvirus ant silpnos ugnies, „Aylasan” virkite 30 minučių. Susmulkinkite žoleles ir sudėkite jas į puodą likus 2-3 minutėms iki virimo pabaigos.
Gausite kvepiantį patiekalą, kurį, jei norite, galite papildyti mėsa. Tam tarp daržovių sluoksnių įdedame virtos jautienos arba žalios vištienos.