Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip žiemai pasigaminti traškių raugintų kopūstų: geriausias receptas su tiksliomis proporcijomis ir patarimais

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Rauginti kopūstai – tikras rusiškos virtuvės simbolis ir būtinas žiemos patiekalas. Jie pasižymi ne tik puikiu skoniu ir traškia tekstūra, bet ir gausiu vitaminų, organinių rūgščių bei natūralių probiotikų asortimentu. Dėl fermentacijos šis produktas stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą ir padeda palaikyti sveiką žarnyno florą. Pasak mitybos specialistės Elenos Solomatinos, „fermentuotos daržovės yra natūralūs probiotikai, kurie ypač svarbūs šaltuoju metų laiku, kai organizmas patiria padidėjusį stresą“.

Receptas su tiksliomis proporcijomis

Kad kopūstai būtų tikrai traškūs ir skanūs, svarbu laikytis klasikinių ingredientų proporcijų:

Sudedamosios dalys:

  • baltieji kopūstai – 3 kg
  • morkos – 200 g (apie 2 vidutinio dydžio šakninės daržovės, sutarkuotos ant rupios trintuvės)
  • rupi akmens druska – 75 g (apie 3 lygius šaukštus)
  • lauro lapas – 3 vnt.
  • juodieji pipirai – 10 vnt.
  • kvapieji pipirai – 5 vnt.

Žingsnis po žingsnio pasiruošimas

  1. Nuimkite viršutinius kopūsto lapus ir susmulkinkite kuo ploniau. Taip kopūstas išliks traškus.
  2. Sudėkite tarkuotas morkas ir gerai išmaišykite. Trinkite rankomis, kol išbėgs sultys.
  3. Kopūstus ir morkas sandariai sudėkite į švarų trijų litrų stiklainį, sluoksniais apibarstydami prieskoniais. Viršuje palikite 2–3 cm tarpo.
  4. Įdėkite stiklainį į gilią lėkštę – fermentacijos metu išsiskirs sultys.
  5. Uždenkite dangčiu arba marle ir palikite kambario temperatūroje 3–4 dienas.
Rekomenduojame:  Traškūs rauginti kopūstai, kurie gerai laikosi. Mama paaiškino visas fermentacijos subtilybes!

Kasdien kopūstą įsmeikite mediniu iešmeliu į dugną, kad išleistumėte dujas.
Kai skonis taps pakankamai rūgštus, mišinį laikykite šaldytuve. Norėdami intensyvesnio rezultato, palikite jį ant stalo dar 24 valandoms, praneša.

Fermentacija ir laikymas

  • Optimalus fermentacijos laikotarpis kambario temperatūroje yra 3–5 dienos.
  • Gatavą produktą laikykite šaldytuve arba rūsyje. Vėsioje vietoje jis gali išlikti šviežias ir traškus iki kelių mėnesių.

Kaip patiekti raugintus kopūstus

Šis produktas yra universalus. Jis gali būti:

  • patiekti kaip atskirą užkandį;
  • pridėti prie salotų ir garnyrų;
  • naudoti kopūstų sriubai gaminti;
  • derinti su mėsa, bulvėmis, grikiais arba ryžiais.

Traškumas ir lengvas rūgštumas daro kopūstus idealiu priedu prie kasdienių ir šventinių patiekalų.

Patarimai, kaip pasiekti puikių rezultatų

  • Naudokite tik rupią akmens druską – joduota arba smulki valgomoji druska gali trukdyti fermentacijos procesui.
  • Visada kruopščiai nusiplaukite rankas, peilius ir stiklainius. Švara yra raktas į tinkamą fermentaciją.
  • Nepalikite kopūstų per ilgai kambario temperatūroje, kitaip jie suminkštės ir praras traškumą.

Gastroenterologė Natalija Kolesnikova pažymi: „Naminiai rauginti kopūstai padeda normalizuoti virškinimą ir palaikyti naudingų bakterijų pusiausvyrą organizme. Tai paprastas ir prieinamas būdas pagerinti savo sveikatą be vaistų.“

Rekomenduojame:  Mano uošvės receptas! Geriausias baklažanų receptas žiemai

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 2.3 / 5. Balsų skaičius: 3

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.