Sekite mus Facebook'e!
Daugelis žmonių nemėgsta gaminti maisto folijoje ir įvairiuose aliuminio induose. Tačiau folijoje kepti patiekalai yra skanesni ir aromatingesni. Daugelis virėjų ją naudoja kepdami įvairius patiekalus orkaitėje, tačiau ne visada naudoja teisingai. Žemiau paaiškinsime, kuri folijos pusė geriausiai tinka kepimui.
Ką gali atspindėti blizganti folijos dalis?
Yra trys šilumos perdavimo atspindėjimo būdai: laidumas, konvekcija ir spinduliuotė. Pastarieji du mums reikalingi, nes jie svarbūs gaminant maistą.
Konvekcija
Šilumos perdavimas orkaitėje pasiekiamas oro judėjimu uždaroje erdvėje. Konvekcija yra visose orkaitėse. Folija jokiu būdu neturi įtakos šilumos perdavimui. Maistas įkais visur, nepriklausomai nuo to, kuri pusė yra nukreipta ant kepimo skardos. Svarbiausia – maistą sandariai suvynioti į foliją, nes tai užtikrins maksimalų šilumos perdavimą.
Šiluminė spinduliuotė
Visos orkaitės dalys įkaitus skleidžia šilumą. Svarbi folijos pusė: matinė folija sugeria šilumą, o blizgi folija ją atspindi.

Kodėl folija turi skirtingas puses?
Aliuminis valcuojamas į labai plonus lakštus specialiais voleliais. Pusė, kuri liečiasi su voleliais, yra poliruojama, o kita pusė lieka matinė.
Kaip teisingai naudoti foliją
- Kepimo skarda turėtų būti padengta blizgančia folijos puse;
- Maistas turėtų būti vyniojamas blizgančia folijos puse. Taip maistas neprilips prie matinio paviršiaus;
- Bet jei folija turi nelipnią dangą, maistą galima dėti ant matinės pusės.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


