Sekite mus Facebook'e!
Kopūstus žiemai galima rauginti stiklainiuose, jie ilgai išliks traškūs ir skanūs. Tai galima padaryti pagal receptą, kuriame yra druskos ir cukraus. Tie, kurie nemėgsta dėti pastarojo ingrediento, gali gaminti ir be jo.
Raugintų kopūstų receptas žiemai stiklainyje

Žiemai dažnai ruošiamos sezoninės daržovės, kad šaltuoju metų laiku gautumėte sveiką produktą. Rudenį, prasidėjus kopūstų derliui, galite pradėti juos rauginti. Ne visada reikia didelių kiekių, kaip darydavo mūsų protėviai, raugindami kopūstus statinėse. Jų galima įsigyti šviežių ištisus metus, todėl galite rauginti nedideliais kiekiais, o vėliau virti daugiau. Tiks įprastas 3 litrų stiklainis, jis neoksiduosis ir nesuteiks kopūstams pašalinio kvapo.
Produktai:
- kopūstai – 2,5 kg;
- morkos – 2-3 vnt.;
- druska – 2 šaukštai;
- cukrus – 1–2 šaukštai.
Kopūstus galima rauginti ir be cukraus, tereikia įberti druskos.
Traškių raugintų kopūstų gaminimas stiklainyje
Kaip pasigaminti raugintų kopūstų:
- nuimkite dengiamuosius lapus nuo kopūsto galvos;
- padalinkite jį į ketvirčius, puses ar kitas dalis, kad būtų lengviau susmulkinti;
- kopūstus susmulkinkite patogiu būdu (peiliu, ant trintuvės arba virtuviniame kombaine);
- morkas sutarkuokite ant trintuvės su didelėmis skylutėmis arba naudokite trintuvą korėjietiškoms morkoms;
- sumaišykite morkas ir kopūstus, sumaišykite nespausdami ir netrindami rankomis;
- įdėkite į stiklainį, šiek tiek prispausdami jį prie dugno ir užpildydami visą indą;
- pabarstykite kopūstus druska ir cukrumi;
- užpilkite švariu, žaliu vandeniu;
- pradurti mediniu pagaliuku, kad vanduo patektų į visas tarpus tarp kopūstų;
- vanduo turėtų jį visiškai uždengti, todėl reikia pilti tiek, kiek užtruks;
- uždenkite kaklą dangteliu arba marle ir palikite fermentuotis 3–5 dienas.
Kopūstus stiklainyje galite nuspausti stikline vandens, kurios ilgis siekia stiklainio kaklelį.
Rauginimo metu kopūstus stiklainyje reikia nuolat badyti iešmeliu. Rauginimo metu iš jų išsiskirs sultys, todėl stiklainį reikia įdėti į dubenį, kuriame jos bus renkamos. Prireikus šiomis sultimis galima užpilti kopūstus, kai šie nustos burbuliuoti. Skystis stiklainyje nusės ir galėsite jį papildyti „išbėgusiomis“ sultimis.
Kaip pagaminti raugintus kopūstus, kad jie būtų traškūs

Toks paprastas patiekalas kaip rauginti kopūstai neturi sudėtingų procesų ir yra lengvai paruošiamas. Tačiau kartais jie gali pasirodyti minkšti arba gleivėti, juos bus nemalonu valgyti. Žiemai raugintus kopūstus galite paruošti taip, kad jie būtų malonaus saldžiarūgščio skonio ir ilgai išliktų traškūs.
Svarbūs traškių kopūstų ruošimo žiemai žingsniai:
- marinavimui reikia naudoti vėlyvas kopūstų veisles;
- fermentacija turėtų būti atliekama augančio mėnulio metu;
- kopūstai bus skanesni, jei prieš marinuodami juos susmulkinsite peiliu, kad juostelės nebūtų per plonos;
- Nespauskite kopūstų, kad išsiskirtų sultys. Tai įvyks savaime įbėrus druskos;
- jei druskos nepakanka, kopūstai gali būti minkšti;
- Fermentacijos metu jį reikia kelis kartus per dieną iki pat dugno badyti mediniu pagaliuku. Taip išeis anglies dioksidas, ir gėrimas nebus kartus.
Kopūstai ruošiami nuo 3 iki 5 dienų, priklausomai nuo kambario temperatūros. Gali vykti intensyvi fermentacija, kurios metu per viršų išbėgs sultys. Jei kopūstai neturi pakankamai šilumos, šis procesas vyks lėčiau ir nebus toks pastebimas. Tačiau kopūstų negalima perlaikyti, kad jie per daug nesurūgtų.
Kai atsiranda malonus raugintų kopūstų kvapas ir skystis stiklainyje nustoja kilti, tai reiškia, kad jis pasiekė norimą būseną. Stiklainį su kopūstais reikia uždaryti nailono dangteliu ir įdėti į šaldytuvą.

Žiemai tokiu būdu galite paruošti daug raugintų kopūstų. Tokia forma jie laikomi tik šaltoje vietoje, o šiltoje vietoje gali parūgti.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.
