Sekite mus Facebook'e!
Koldūnai – tai maži mėsos įdaro gabalėliai, suvynioti į ploną tešlą. Jie paprastai verdami įmetant į verdantį vandenį arba sultinį
. Koldūnai patrauklūs tuo, kad yra maistingi ir gali prisitaikyti prie įvairių skonių.
Manoma, kad į Rusiją koldūnai atkeliavo iš Sibiro
.
Savo ruožtu Sibiro gyventojai receptą galėjo perimti iš kinų, garsėjančių į koldūnus panašiais jiaozi. Ilgainiui pelėnai įsitvirtino Rusijos virtuvėje ir paplito visoje šalyje.
Įdomu tai, kad anksčiau pelėnų gamyba dažnai būdavo šeimos užsiėmimas. Jie buvo formuojami dideliais kiekiais, užšaldomi ir vežami į keliones. Dėl to koldūnai buvo laikomi patogiu maistu keliaujant. Šiais laikais koldūnų įdarų būna įvairių: ne tik mėsos, bet ir žuvies, daržovių ir net sūrio.
Sudedamosios dalys:
- malta mėsa;
- svogūnai;
- džiovintų svogūnų – 2 šaukšteliai;
- druskos – žiupsnelis;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- sviestas.
Kad koldūnai būtų skanesni, laikykitės šių paprastų taisyklių
- Kad koldūnai būtų ypatingo skonio, į faršą sutarkuokite svogūną, įdėkite džiovintų česnakų, druskos ir juodųjų pipirų, išmaišykite.
- Labai svarbus dalykas – faršą reikia ne tik sumaišyti, bet ir gerai išsukti.
- Geriau imti sumaišytą faršą, tai taip pat gali turėti įtakos skoniui.
- Paprastai galima įpilti ledinio vandens, kad mėsa būtų sultingesnė, tačiau su sviestu ji dar skanesnė.
- Supjaustykite sviestą mažais gabalėliais ir užšaldykite.
- Paskirstykite faršą į tešlą, į kiekvieną faršą įdėdami po gabalėlį sviesto.
- Uždenkite maltinukus sviestu, virkite, kol išvirs.

Gausite sultingus skanius naminius koldūnus.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


