Sekite mus Facebook'e!
Žmonija apie duoną sužinojo prieš 15 000 metų. Nuo to laiko ji ilgą laiką supažindino žmones su įvairių rūšių kepiniais. Senovėje žmonės valgydavo laukinių javų grūdus, tačiau juos valgydavo žalius. Akmens amžiuje žmogus nesuvokė, kad grūdus galima malti, maišyti ir kepti.
Pirmykščiai žmonės ilgainiui išmoko atskirti grūdus nuo varpos – tai buvo pirmasis žingsnis duonos kepimo link.
Šiuolaikiniame pasaulyje kepimo pramonė tapo tokia plati, kad jos yra visur. Kepyklų ir duonos parduotuvių yra kiekviename žingsnyje. Tačiau vis dėlto verta žinoti, kaip patiems pasigaminti purių kepinių.
Sudedamosios dalys bandelėms su uogiene:
- Miltai – 1 kg;
- Vanduo – 600 g;
- sausos mielės – 12 g;
- Druska – 10 g;
- Cukrus – 50 g;
- Baltymai – 1 vnt;
- Sviestas – 50 g;
- augalinis aliejus – 50 g;
- actas 9 % – 5 g;
- Raugas;
- Vanilinas – 1 g;
- Džemas 240 – g.
Bandelių su uogiene paruošimas:
Mielės, šaukštelis cukraus ir 50 g miltų supilami į dubenį su šiek tiek šiltu vandeniu, išmaišoma ir palaukiama, kol pasirodys mielėms būdingos putos. Į miltus suberkite kepimo miltelius, į
oparą suberkite vaniliną, druską, cukrų ir baltymus ir išmaišykite. Miltus supilkite ant stalo, į įdubimą supilkite oparą ir užminkykite tešlą
. Į paruoštą tešlą supilkite augalinį aliejų, į įdubimą supilkite sviestą ir toliau minkykite tešlą
.
Minkykite tešlą, kol ji nebelips.
Tada tešlą įdėkite į indą po maistine plėvele ir palikite valandą šiltai. Tada tešlą padalykite į ritinėlius po maždaug 75 g.
Turėtų būti 24 vienetai.
Suktinukus uždenkite maistine plėvele. Iš kiekvieno gabalėlio suformuokite storą plokštainį, į kurį įdėkite 10 g uogienės.
Uždenkite uogienę bandelių viduje ir sudėkite jas siūle į apačią ant kepimo skardos
. Skardą uždenkite kepimo pergamentu. Palikite bandeles 20-30 min. pastovėti, tada aptepkite kiaušinio trynio ir 30 ml vandens mišiniu
. Dar po 2 min. siųskite bandeles į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 10 min.
Gausite purias ir minkštas bandeles su uogiene.
Įdarui galite naudoti bet kokį jums patinkantį džemą.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
