Sekite mus Facebook'e!
Cukinijos – tai moliūginių šeimos vienmetis žolinis augalas. Jų vaisiai yra pailgi ir, priklausomai nuo veislės, gali būti įvairių spalvų: žali, geltoni arba balti.
Cukinijos kilusios iš Centrinės Amerikos, kur jas augino senovės indėnai
.
Į Europą cukinijos buvo atvežtos XVI a. ir greitai paplito visame žemyne. Rusijoje cukinijos išpopuliarėjo XIX a.
Iš pradžių cukinijos buvo auginamos kaip dekoratyviniai augalai, tačiau ilgainiui žmonės įvertino jų skonį ir ėmė jas naudoti maistui. Cukinijose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, taip pat skaidulų, kurios padeda virškinimui
. Geriausia cukinijas vartoti pusryčiams, pavyzdžiui, pasigaminti užtepėlę.
Sudedamosios dalys:
- cukinija – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- augalinis aliejus – 50 ml;
- druskos – žiupsnelis;
- česnako – 2 skiltelės;
- lydyta varškė – 2 vnt;
- krapų – saujelė.
Cukinijų užtepėlės paruošimas:
Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, pakepinkite keptuvėje, kol taps auksinės spalvos. Morkas sutarkuoti smulkia tarka ir sudėti prie svogūnų
. Cukiniją supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėti prie svogūnų bei morkų, pasūdyti. Cukiniją su likusiomis daržovėmis troškinkite po dangčiu, kol suminkštės
. Tuo metu susmulkinkite krapus, česnaką supjaustykite plokštelėmis. Į atskirą indą sudėkite troškintas cukinijas, krapus ir česnakus
. Į mišinį sudėkite lydytą varškę ir plakite panardinamuoju maišytuvu iki vientisos masės.
Palikite užtepėlę šaldytuve 30 minučių ir patiekite.
Užtepėlė bus skanesnė ant lengvai padžiovintos arba paskrudintos duonos.
