Sekite mus Facebook'e!
Vištienos mėsa yra lengva, naudinga ir gana nebrangi, o iš visos skerdenos galite paruošti pusryčius, pietus, vakarienę ir porą užkandžių. Internete yra daug vaizdo įrašų su instrukcijomis, kaip tinkamai apdoroti paukštieną, todėl to išmokti nesunku, tačiau įvaldžius šį metodą galima sutaupyti pinigų (dalės visada brangesnės) ir paįvairinti meniu.
Po apdorojimo turėtumėte gauti standartinį rinkinį: filė, kojos, sparnai, šlaunys, rėmas. Dabar galite pradėti kurti kulinarinius šedevrus.
Filė
Kai kurie žmonės mano, kad ši vištienos dalis yra skaniausia dėl minkštos dietinės mėsos, o kiti mano, kad ji yra sausa ir kieta. Bet jei filė išvirsite teisingai, ji išliks sultinga ir aromatinga.
Gabaliukai naudojami kepant duonos kepimui, dedant į azijietiškus patiekalus ir kepant, miniatiūriniams kebabams ir plovui. Be to, filė puikiai tiks pusryčiams. Sumuštinis su vištienos krūtinėlė bus skani, soti dienos pradžia, toks patiekalas patiks net tiems, kurie dažniausiai nepaiso vištienos filė.
Ingredientai:
1 nedidelė vištienos krūtinėlė
2 dideli mėsingi pomidorai
pusės raudono saldaus svogūno
4 maži kiaušiniai
augalinis aliejus
8 gabalėliai duonos skrebučiui
paruošto kario padažo ar pan
4 griežinėliai čederio sūrio
4 ledo salotų lapai
šviežiai maltų juodųjų pipirų
druskos
Pomidorus supjaustykite 1 cm storio žiedais, svogūną plonais pusžiedžiais. Vištieną supjaustykite vidutiniais gabalėliais. Paruoštus ingredientus apšlakstykite aliejumi, druska ir pipirais. Atskirai pakepinkite visus ingredientus. Tam galite naudoti grilį arba keptuvę.
Ant vištienos užtepkite 4 duonos gabalėlius, salotos lapą, pomidoro griežinėlį, svogūną, sūrį ir ant jo plaktą kiaušinienę. Uždenkite likusia duona. Patiekite iš karto.
Atvėso
Dažnai ši vištienos dalis nepelnytai lieka nepanaudota, tačiau iš jos gaunamas nuostabus sultinys, kuris taps sriubų pagrindu. Paprastas ir skanus variantas pietums – sūrio sriuba.
Ingredientai:
Vištienos rėmas su nugara
Lydytas arba tarkuotas sūris 200 g
Vermišeliai (pusė puodelio)
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bulvės 2-3 vnt.
Žalia
Sviestas 50 g
Prieskoniai
Sriubos pagrindas bus iš karkaso išlindęs „vištienos rinkinys“ – prie paties rėmo su nugara galite pridėti šlaunų kaulų ir/ar sparnų falangų. Virkite sultinį, suberkite morkas ir svogūnus, smulkiai pjaustytus ir pakeptus svieste. Tada sumeskite bulves, supjaustytas kubeliais, o kiek vėliau – vermišelius ir tarkuotą arba lydytą sūrį. Kai ištirps, suberkite žoleles ir prieskonius ir patiekite.
Šlaunys ir blauzdos
Vištienos šlaunelės ir blauzdelės, paprastai vadinamos „kojelėmis“, yra sultingos ir švelnios. Neįmanoma jų virti be skonio. Šlaunis galima įdaryti arba virti po sūrio kepure. Puikus pasirinkimas vakarienei – baskų blauzdelės arba šlaunys. Šių žmonių virtuvė išsiskiria gaivumu, daugybe aštrių žolelių, daržovių ir žalumynų. Po tokio valgio tikrai nekankins sunkumas skrandyje.
Ingredientai:
vištienos (šlaunelių, kojų, šlaunelių ar kitų dalių) 1 kg;
miltų 1 a.š. šaukštas su stikleliu;
paprika (geriausia skirtingų spalvų) 4 vnt.;
alyvuogės 100 g;
1 svogūnas;
česnako 2 skiltelės;
vištienos sultinys 500 ml;
sausas baltasis vynas 50 ml;
4 švieži pomidorai arba pomidorai savo sultyse 400 g;
alyvuogių aliejus kepimui;
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį;
šviežios žolelės patiekimui
Nuplaukite ir nusausinkite vištienos dalis. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir juoduosius pipirus, miltų mišinyje apvoliokite vištienos gabaliukus. Didelėje keptuvėje arba katile įkaitinkite alyvuogių aliejų, išdėliokite vištienos gabalėlius ir apkepkite iš visų pusių, tada padėkite ant lėkštės.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, papriką – juostelėmis, o alyvuoges – žiedais. Pomidoruose padarykite kryžiaus formos pjūvius, užpilkite verdančiu vandeniu 40-60 sekundžių, tada nupilkite vandenį ir nuimkite odelę. Smulkiai supjaustykite minkštimą. Išdžiovinkite keptuvę, kurioje buvo kepama vištiena, užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, įpilkite| svogūną ir pakepinti iki skaidrumo.
Suberkite česnaką, papriką ir viską kartu pakepinkite 3-5 minutes. Supilkite vyną, sumažinkite ugnį iki mažos ir troškinkite, kol vynas išgaruos, tada įmaišykite pomidorų minkštimą. Vištienos dalis grąžinkite į keptuvę, supilkite sultinį ir alyvuoges. Užvirkite, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 35-40 minučių.
Baigiant virti, paragaukite padažo, įberkite druskos ir pipirų. Patiekdami patiekalą pabarstykite šviežiomis žolelėmis.
sparnai
Sparnai ypač populiarūs kaip užkandis prie alaus ar susibūrimams su draugais. Sparneliai kepami ant grotelių, kepami orkaitėje, pamarinavus su prieskoniais, medumi, sojos padažu.
Dėl didelio riebalų kiekio gausite aromatingą ir traškų patiekalą. Stenkitės iš vakaro marinuoti sparnelius, kad mėsa geriau įsigertų, o vištienos skonis ir aromatas būtų ryškesnis.
