Lavašas yra labai senas patiekalas, jį gamino babiloniečiai, šumerai, egiptiečiai, asirai ir persai. Pirmą kartą plona nerauginta duona paminėta tarp Babilono gyventojų. Tuo pat metu žmonės pradėjo išradinėti rankinius malūnus ir grūstuves. Tikriausiai dėl naujo grūdų perdirbimo į miltus būdo atsirado plokštainis
. Nuostabu, kad persų plokštainio gaminimo būdai panašūs į tai, kaip šiandien Kaukaze ir daugelyje kitų šalių gaminamas lavašas. Armėnijos, Gruzijos ir Kaukazo gyventojams lavašas turi ypatingą reikšmę. Šis patiekalas yra tradicinis ir nacionalinis
. Papasakosime, kaip pasigaminti sočius mėsos suktinukus iš pitos.
Suktinukų iš lavašo ingredientai:
- Vištienos filė – 2 vnt;
- svogūnai – 2 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio;
- augalinis aliejus – 40 ml;
- lavašas – 3 vnt;
- Sviestas;
- Pomidoras – 4 vnt;
- Paprika – 1 šaukštelis;
- Vanduo – 200 ml;
- Bazilikas – 4 lapeliai.
Pitos suktinukų paruošimas:
Supjaustykite smulkiai filė ir svogūną. Filė pasūdykite, sumaišykite su svogūnais, užpilkite augaliniu aliejumi ir išmaišykite.
4 sluoksniais supjaustykite po 3 sulankstytus pitos lakštus
.
Turėtumėte gauti pailgus stačiakampius. Ant kiekvieno lakšto krašto dėkite įdaro ir suvyniokite į vidų, užlenkdami kraštus.
Apkepkite suktinukus keptuvėje augaliniame aliejuje, kol iš visų pusių apskrus. Smulkiai supjaustykite antrąjį svogūną, pakepinkite keptuvėje augaliniame ir sviesto aliejuje, kol lengvai apskrus.
Pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į kepintus svogūnus. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais bei paprika. Supilkite mišinį su vandeniu ir išmaišykite
. Sudėkite suktinukus į pomidorų padažą, uždenkite dangčiu.
Troškinkite suktinukus ant vidutinės ugnies 20 minučių. Pabarstykite smulkintais bazilikais.
Patiekdami aptepkite suktinukus padažu, kuriame jie virė.
Gausite sultingą pitos patiekalą su mėsa.