Sekite mus Facebook'e!
Daugelį mūsų gyvenimo įvykių lydi skanus pyragas ant šventinio stalo. Tai nusistovėjusi tradicija, kurią kiekviena karta puoselėja jau dešimtmečius. Namuose tortai ruošiami ne per dažnai, nes toks skanėstas patiekiamas per šventes. Tačiau mes namuose mieliau renkamės didelius ir minkštus tortus ir šventėms, ir paprastoms dienoms. Skonis nėra įmantrus, ingredientai paprasti, o rezultatas stulbinantis.
Mūsų šiandienos tortas iš plonų pyragaičių ant kefyro be kiaušinių. Atkreipkite dėmesį!
Tešlai skirti ingredientai:
- Miltai – 500-600 g;
- kefyro arba grietinės – 400 g;
- cukraus – 200 g;
- sviestas – 100 g;
- sodos – šaukštelis;
- druskos – ½ šaukštelio;
- vanilės.
Kremo ingredientai:
- grietinė – 700 g;
- varškės – 300 g;
- vanilino;
- cukraus – 100 g;
- uogų arba uogienės – 300 g;
- krakmolo – valgomasis šaukštas;
- vandens.
Pyrago paruošimas:
Į gilų indą supilkite kambario temperatūros kefyrą. Sudėkite ištirpintą sviestą, druską ir cukrų. Dėl skonio įmaišykite vanilės. Išmaišykite šaukštu ir palikite pastovėti 1 minutę
. Per sietelį persijokite miltus į mūsų pasiruoštą masę, įberkite sodos, kad pyragas nebūtų rūgštus. Iš pradžių minkykite dubenyje, o tada perkelkite ant miltais pabarstyto stalo. Minkykite dar 3 minutes. Padalykite tešlą į 9 dalis ir suformuokite rutuliukus. Uždenkite plastikiniu maišeliu ir 10-15 min. padėkite į šaldytuvą
. Kepimo skardą
išklokite
pergamentu ir pabarstykite miltais. Tešlos gabalėlį iškočiokite plonu sluoksniu. Keptuvės dangčiu suformuokite apvalią tešlos formą. Likusią tešlos dalį pasilikite papuošimui. Visą tešlos paviršių subadykite šakute, kad kepdama tešla neišsipūstų. Siųskite ruošinį ir papuošimui skirtus tešlos gabalėlius į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 5-6 minutėms. Nustatykite režimą aukštyn žemyn be konvekcijos. Likusias plutas paruoškite tuo pačiu principu.
Imame uogienę, iš anksto vienalytę. Jei ne, naudojame blenderį. Supilame uogienę į puodą ir siunčiame į viryklę. Užvirus sudedame su vandeniu sumaišytą krakmolą. Kai uogienė užverda, dar minutę pavirkite. Atvėsusią uogienę supilkite į konditerinį maišelį
.Kremui sumaišykite 300 g varškės, vaniliną ir cukrų. Plakite maišytuvu 2-3 minutes. Įpilkite 25 % riebumo grietinę,
mentele išmaišykite iki vientisos masės
. Pradėkite rinkti tortą į žiedą. Išdėliokite tortą, aptepkite kremu ir ant viršaus išspauskite uogų uogienės. Keiskite sluoksnius, kol sunaudosite visus tortus. Paskutinis sluoksnis – kremas. Uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą nakčiai
. Išimkite žiedą, peiliu išlyginkite torto šonus. Likusiu kremu ir uogiene padarykite zebrą ant torto viršaus. Dantų krapštuku nubrėžkite statmenas linijas, šiek tiek išsklaidydami raštą. Likusius pyragaičius sutrupinkite į trupinius ir jais padenkite torto šonus.
Skanėstai paruošti, mėgaukitės.
