Sekite mus Facebook'e!
Kulich – tai pyragas, kurį būtina turėti Velykų dieną. Šis miltinis gaminys krikščioniškame pasaulyje simbolizuoja simboliką. Kiekviena krikščionybės atšaka turi savo kuličo atmainas. Be to, net ir kiekvienoje šalyje kuličas ruošiamas skirtingai
. Kartu kuličo reikšmė išlieka nepakitusi. Tai švelni tešla, padengta sniego baltumo glajumi ir pabarstukais. Kulich viduje yra cukruotų vaisių, sultenių, šokolado ir riešutų
. Ant šventinio stalo privaloma palikti vietos religiniam kepimui. Geriau kuličą pasigaminti patiems. Toks naminis kepimas būtinas šeimoje. Išsikepkime kuličą patys.
Sudedamosios dalys kulichui:
- Miltai – 1700 g;
- Pienas – 500 ml;
- Žalios mielės – 70 g;
- Cukrus – 500 g;
- Kiaušiniai – 7 vnt;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 200 g;
- augalinis aliejus – 70 g;
- grietinė 20 % – 250 g;
- 1 citrinos žievelė;
- Sultenės – 400 g.
Kulišo paruošimas:
Į šiltą pieną supilkite 3 šaukštus miltų iš bendro kiekio, taip pat mieles ir 5 šaukštus miltų, išmaišykite.
Tuo metu į atskirą dubenį po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, išplakite iki vientisos masės. Į kiaušinių masę
supilkite
augalinį aliejų ir grietinę, išmaišykite
. Į mišinį dalimis supilkite miltus, išminkykite tešlą. Antrą kartą įmaišę miltų, į tešlą supilkite nuplautas rūgštynes ir citrinos žievelę, toliau minkykite.

Į tešlą įmaišykite oparą, išminkykite ir įberkite trečdalį miltų. Galiausiai sudėkite minkštą sviestą ir minkykite, kol tešla vienu gabalu atsiskirs nuo indo
. 1,5 valandos palikite tešlą po rankšluosčiu
.
Kulichų formeles ištepkite augaliniu aliejumi ir ⅓ tešlos supilkite į jas.

Kepkite kuličius 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.

Iškepus galima pasigaminti glajų iš baltymų ir cukraus, papuošti kuličius.


Tai lengvai pagaminami, tačiau skanūs saldūs pyragaičiai.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


