Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ilgaamžiškumo recepto paslaptys: kaip pasigaminti kaulų sultinį

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kaulų (arba kolageno) sultinys verdamas stiprus ir, kaip taisyklė, iš jautienos kaulų. Minimalus paruošimo laikas yra 6 valandos, bet geriau jį virti 12 valandų ar net parą.

Tokį sultinį paruošti visiškai nesunku, o tuo pačiu jis ypač populiarus tarp sveikos gyvensenos šalininkų. Jiems tai beveik panacėja nuo bet kokio negalavimo. Tiesą sakant, sultinys, žinoma, negali būti vadinamas universaliu vaistu, tačiau jo naudingos savybės išties stebina.

Kokios yra kaulų sultinio gaminimo ypatybės?

Kaulų sultinyje yra daug vitaminų, mineralų, aminorūgščių (dėl kauluose esančios želatinos ir kolageno). Jis taip pat padeda pagerinti virškinamojo trakto funkcijas, skatinti smegenų veiklą, stiprinti imuninę sistemą, medžiagų apykaitos procesus ir mesti svorį (dėl to, kad kauluose yra linolo rūgšties).

Reguliariai vartojant kolageno sultinį, sumažėja organizmo uždegimas, stiprėja sąnariai ir kaulai. Taip pat teigiamai veikia oda, nervų sistema ir miego kokybė.

Manoma, kad šį patiekalą pirmą kartą kinai paruošė daugiau nei prieš 20 amžių, tačiau jis išlieka populiarus ir šiandien.

Rekomenduojame:  Kaip rasti daug grybų. Paieškos patarimai iš patyrusio mikologo.

Pagrindinė kaulų sultinio gaminimo paslaptis yra ta, kad visos jo naudingos savybės pasireiškia tik tada, kai verdama labai ilgai. Sultinys iš žuvies ir vištienos kaulų verdamas mažiausiai 6 valandas, o iš jautienos ar kiaulienos čiulpų kaulų – 12 valandų ar ilgiau. Svarbu, kad kaulai būtų aukštos kokybės.

Dietologo nuomonė

Jungtinės Karalystės mitybos specialistė Elsie Widdowson mano, kad jei toks sultinys ruošiamas, jis turėtų būti gaminamas tik iš aukštos kokybės ekologiškų produktų. Pavyzdžiui, jei tai jautiena, ji turėtų būti šeriama žole, o jei tai paukštiena, jos pašare neturėtų būti nei augimo hormonų, nei antibiotikų.

Tačiau, kad ir koks populiarus šis patiekalas būtų ilgaamžiams, jis nebus naudingas visiems be išimties.

Kada reikia būti atsargiems gaminant kaulų sultinį

Kolageno sultinio neturėtų vartoti tie, kuriems diagnozuota bent viena iš šių ligų:

  • su inkstais susijusios ligos;
  • diagnozuotas netinkamas virškinamojo trakto veikimas;
  • didelis cholesterolio kiekis kraujyje;
  • podagra;
  • širdies ir kraujagyslių ligų.

Be to, kad sultiniui reikia šviežių, aukštos kokybės kaulų ir pakankamai laiko virti, jį galima pagerinti, kad sultinys būtų dar skanesnis ir lėkštėje atrodytų originaliai. Norėdami tai padaryti, tiesiog įberkite šiek tiek mėgstamų prieskonių ir šviežių žolelių.

Rekomenduojame:  Norint patikrinti skydliaukę, tereikia termometro!

Ko ir kiek reikia kolageno sultiniui paruošti:

  • čiulpų kaulai (arba kiti, pagal jūsų skonį) – 1,5 kg;
  • stalo actas 9% – 20 ml;
  • vidutinio dydžio svogūno galvutė;
  • morkos – 1 vnt.;
  • prieskoniai, žolelės – pagal jūsų skonį.

Kaip gaminti

Kaulai ir nuluptos daržovės paruošiami ir kepami orkaitėje valandą. Tada daržovės atidedamos, o kaulai dedami į puodą, užpilami vandeniu ir actu (actas pridedamas tam, kad būtų pašalintos kauluose esančios makroelementinės medžiagos).

Uždėkite puodą ant vidutinės ugnies, užvirinkite sultinį, sumažinkite ugnį iki minimumo ir tada tiesiog būkite kantrūs – vieni 6 valandas, kiti – parą.

Virimo pabaigoje į sultinį įdedamos daržovės, žolelės ir prieskoniai, jis vėl užvirinamas ir perkošiamas. Šis patiekalas vartojamas įvairiai: vieni jį valgo ryte tuščiu skrandžiu, kiti – kaip pagrindinį patiekalą pietums, o kai kurie – vakarienei. Kolageno sultinys netgi užšaldomas, kad vėliau būtų galima jį naudoti pagal poreikį.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.