Sekite mus Facebook'e!
Įdaryti kopūstai yra tradicinis patiekalas, plačiai paplitęs daugelio pasaulio tautų virtuvėse. Įdarytus kopūstus paprastai sudaro malta mėsa, suvyniota į kopūstų lapus, ir prie jų dažnai patiekiamas padažas, pavyzdžiui, pomidorų arba grietinės.
Slavų virtuvėje įdaryti
kopūstai
, kaip žinome šiandien, išpopuliarėjo XIX amžiuje
.
Jie dažnai buvo ruošiami šeimos vakarienėms ir šventėms, o šiandien yra namų jaukumo simbolis.
Įvairiuose buvusios Sovietų Sąjungos regionuose galima rasti daugybę šio patiekalo variantų: nuo klasikinių su ryžiais ir mėsa iki vegetariškų versijų, kai malta mėsa pakeičiama daržovėmis arba grybais.
Ingredients:
- Sudedamosios dalys: kopūstai – 1 vnt;
- Įdaras – 700 g;
- ryžiai – 100 g;
- Vanduo – 150 ml;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- Druska – šaukštelis;
- Kopūstų sultinys – 500 ml;
- grietinė – 2 šaukštai;
- Pomidorų padažas – 3 valgomieji šaukštai;
- lauro lapas – 1 vnt.
Įdarytų kopūstų paruošimas:
Iš kopūstų pašaliname šerdį ir padalijame į lapus, kuriuos sudedame į puodą su vandeniu. Lapus verdame apie 5-10 minučių, kol suminkštės
. Pusiau išvirtus ryžius sumaišome su malta mėsa. Išvirusius lapus sudedame į koštuvą, kad nusivarvėtų skysčio perteklius
. Smulkiai
supjaustome
svogūną, sutarkuojame morką
.
Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūnus, tada sudėkite morkas ir kepkite dar 3-4 min.
Į maltą mėsą sudėkite
apkepą
, įberkite druskos, supilkite vandenį ir gerai išmaišykite
.
Nuo lapų nuimkite plombą, į kiekvieną lapą įdėkite maltos mėsos, į vidų suvyniokite faršą.
Kiekvieną balandėlį apkepkite ant sviesto
.
Į puodą sudėkite likusius kopūstus, o tada įdarytus kopūstus
. Atskirame dubenyje sumaišykite kopūstų sultinį su pomidorų pasta, grietine ir ½ šaukštelio druskos. Padažą supilkite į puodą su įdarytais kopūstais ir patiekalą virkite 45-60 min. ant silpnos ugnies po dangčiu
. Likus 10 min. iki įdarytų kopūstų virimo pabaigos, į kopūstus įdėkite lauro lapą.
Pageidautina tokius įdarytus kopūstus patiekti su grietine. Tai skanus, aromatingas patiekalas, puikiai tinkantis vakarienei.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
