Sekite mus Facebook'e!
Obuolių pyragas – visiems pažįstamas ir mylimas desertas, tačiau šiandien kviečiame jus išbandyti šį klasikinį skanėstą visiškai nauju kampu. Ar kada pagalvojote, kad obuolių pyragą galima išsikepti ant grilio? Tai ne tik įmanoma, bet ir nepaprastai gardu! Šis receptas suteiks vasariškos nuotaikos, ypatingą dūmo prieskonį bei nustebins tiek svečius, tiek jūsų skonio receptorius.
Kepant pyragą ant grilio, jis įgauna visai kitokią, įdomesnę tekstūrą ir skonį. Ugnis bei dūmas pyragui suteikia subtilų rūkytą aromatą, kuris puikiai dera su karamelizuotais obuoliais ir trapia tešla. Be to, kepimas lauke – tai ne tik praktinis, bet ir socialinis patyrimas. Užuot leidę laiką virtuvėje, galite mėgautis gamtos apsuptimi, bendrauti su artimaisiais ir stebėti, kaip jūsų desertas pamažu virsta aukso spalvos šedevru. Grilis leidžia išgauti tobulą pyrago dugną – traškų, bet neperkepusį, o vidus išlieka drėgnas ir kvapnus.
Tešla – sėkmės pagrindas
Grill obuolių pyragui labiausiai tinka sviestinė trapi tešla. Ji puikiai išlaiko formą, apskrunda ir nepraleidžia skysčio iš obuolių, todėl pyragas lieka vientisas. Galite naudoti tiek naminę tešlą, tiek kokybišką pirktinę, tačiau svarbiausia ją iškočioti plonai, kad pyragas keptų tolygiai. Norint suteikti pyragui dar daugiau skonio, į tešlą galima įmaišyti šiek tiek rudų cukraus ar cinamono. Vienas iš svarbiausių patarimų – prieš dedant pyragą ant grilio, tešlą šiek tiek atvėsinkite šaldytuve, kad ji būtų tvirtesnė.

Obuolių įdaras: paprastas, bet nepriekaištingas
Obuolių įdaras – tai siela šio pyrago. Rinkitės rūgštesnius, tvirtesnius obuolius, pavyzdžiui, „Antonovka“ ar „Granny Smith“, kurie neištižta kepant. Juos reikėtų nulupti, supjaustyti griežinėliais ar kubeliais ir pagardinti ruduoju cukrumi, cinamonu, muskatu, o jei norisi šiek tiek rūgštelės – įlašinti šiek tiek citrinos sulčių. Kai kurie prideda ir šiek tiek sviesto ar miltų, kad įdaras būtų kreminis ir neišbėgtų. Norint subtilaus poskonio, galima pridėti šiek tiek vanilės ar net šlakelį obuolių brendžio.
Kepimo subtilybės: kaip išgauti tobulą rezultatą?
Grilio pyragas kepamas kiek kitaip nei orkaitėje. Reikėtų naudoti grilio plokštelę ar specialią pyrago formą, atsparią ugniai. Svarbiausia – netiesioginė kaitra. Jei naudojate anglinį grilį, anglys paskirstykite šonuose, palikdami vidurį laisvą. Jei dujinis – įjunkite tik šonines degiklius. Pyragą dėkite į vidurį, uždarykite dangtį ir kepkite apie 30–40 minučių, priklausomai nuo tešlos storio ir obuolių kiekio. Retkarčiais stebėkite – pyragas turi gražiai apskrusti, bet nesudegti. Norint sukurti papildomą traškumą, viršų galima patepti kiaušinio plakiniu ir pabarstyti cukrumi.
Patiekimas ir idėjos improvizacijoms
Karštas grill obuolių pyragas puikiai dera su vaniliniais ledais, plakta grietinėle ar tiesiog šviežiomis mėtomis. Tai desertas, kuris tinka tiek po sočių pietų, tiek kaip pagrindinis saldus vakaro akcentas. Norite šiek tiek improvizuoti? Į įdarą galite įmaišyti riešutų – graikinių ar pekano, razinų ar džiovintų spanguolių. Jei norite modernios versijos – vietoje įprasto pyrago galite kepti mini tartas ar net supakuoti įdarą į tešlos „kišenėles“, kurios puikiai tinka grilio vakarėliams.

Receptas: grill obuolių pyragas
Ingredientai:
Tešla:
- 250 g kvietinių miltų
- 150 g šalto sviesto
- 1 kiaušinis
- 2 valg. šaukštai cukraus
- Žiupsnelis druskos
- (nebūtina) cinamono arba vanilinio cukraus
Įdaras:
- 5–6 rūgštesni obuoliai
- 3–4 valg. šaukštai rudojo cukraus
- 1 arbat. šaukštelis cinamono
- 1/2 arbat. šaukštelio muskato riešuto
- 1 valg. šaukštas miltų
- (nebūtina) šlakelis citrinos sulčių, vanilė ar brendis
- (nebūtina) 2 valg. šaukštai sviesto mažais gabalėliais
Gaminimo eiga:
- Paruoškite tešlą: sumaišykite miltus, cukrų, druską, įdėkite sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausite trupinius. Įmuškite kiaušinį, išminkykite vientisą tešlą, suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 min.
- Supjaustykite obuolius, sumaišykite juos su visais įdaro ingredientais.
- Tešlą iškočiokite, įklokite į kepimo formą, dėkite obuolių masę, viršų galite pridengti tešlos juostelėmis arba palikti atvirą.
- Kepkite ant grilio, uždarę dangtį, apie 35–40 min. arba kol tešla taps auksinė, o obuoliai – minkšti.
- Patiekite karštą, šiltą arba atvėsintą – jis puikiai skanus bet kokiu pavidalu.
Grill obuolių pyragas – tai naujas žvilgsnis į seną tradiciją. Įtraukite šį receptą į savo vasaros meniu ir nustebinkite visus desertu, kuris kvepia ne tik obuoliais, bet ir vasariškomis akimirkomis.
