Sekite mus Facebook'e!
Kulichas yra ne tik apeiginė duona, bet ir rytų slavų kultūros dalis. Su ja susiję daugybė tradicijų ir tikėjimų.
Pavyzdžiui, Rusijoje, minkydamos tešlą kuličams, šeimininkės apsivilkdavo švarius marškinius, o kepant namuose buvo
draudžiama
triukšmauti ir garsiai kalbėti.
Taip pat buvo tikima, kad kepant kuličus draudžiama į virtuvę įsileisti pašalinius žmones. Buvo tikima, kad tai gali neigiamai paveikti rezultatą
. Dabar daugelis tikėjimų, susijusių su kuličiais, yra praeityje. Tuo pat metu šeimininkės vis dar stengiasi pačios išsikepti skanių sodrių kuličų.
Sudedamosios dalys: 1:
- Varškė – 300 g;
- kiaušinis – 3 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 170 g;
- sviesto – 70 g;
- vanilinis cukrus;
- ciberžolės – žiupsnelis;
- miltai – 240 g;
- rauginimo medžiaga – 15 g;
- sultenių – 100 g.
Glajui skirti ingredientai:
- baltymai – vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 2 šaukštai.
Kulichi paruošimas:
Į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, komponentus sumaišykite panardinamuoju trintuvu iki vientisos masės. Į atskirą dubenį įmušti porą kiaušinių, supilti cukrų ir išplakti iki purios baltos masės.
Į kiaušinių masę sudėti išplaktą varškę, supilti ištirpintą ir atvėsintą sviestą, įberti šiek tiek vanilinio cukraus ir ciberžolės, išmaišyti. Į masę persijokite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite tirštą tešlą
. Iš anksto paragaukite ir išdžiovinkite rūgštynes, suberkite jas į tešlą ir išmaišykite. Kulichų formeles ištepkite augaliniu aliejumi, į kiekvieną formelę įdėkite ⅔ tešlos
. Šaukštą ištepkite augaliniu aliejumi ir juo lengvai paspauskite tešlą.

Kepkite kuličius 160 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių.

Kol kulichi aušta, glaistui baltymus sumaišykite su druska, suplakite. Pamažu į baltymus suberkite cukrų, plakite iki blizgaus baltumo.
Kiekvieną kuličą panardinkite į glajų ir papuoškite pabarstukais
.

Šio recepto užtenka greitai pagaminti kelis minkštus, švelnius keksiukus.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


