Sekite mus Facebook'e!
Koldūnai jau seniai užėmė svarbią vietą kiekvieno NVS šalių gyventojo širdyje. Tai skanus ir sotus patiekalas, kuris ruošiamas kuo paprasčiau. Vyresnio amžiaus žmonėms koldūnai asocijuojasi ir su nostalgija vaikystei. Paprastai formuojant koldūnus virtuvėje susirinkdavo visa šeima. Kažkas užminkydavo tešlą, paruošdavo maltą mėsą, į tešlą įdėdavo įdaro.
Naminiai koldūnai visada būna skanesni už pirktinius. Tikriausiai svarbus mėsos ir tešlos santykis. Naminiuose koldūnuose yra daugiau įdaro nei parduotuvės gaminyje.
Pasigaminkime savo naminių koldūnų
.
Koldūnų ingredientai:
- Miltai – 600 g;
- kiaušinis – vnt;
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- druskos – šaukštelis;
- kiauliena – 500 g;
- lašinių – 100 g;
- svogūnas – 200 g;
- šalto vandens – 70 ml.
Koldūnų paruošimas:
Išmaišykite miltus su puse arbatinio šaukštelio druskos. Į 200 ml stiklinę įmuškite kiaušinį, supilkite augalinį aliejų. Stiklinę su kiaušiniu ir aliejumi iki kraštų užpilkite šiltu vandeniu, supilkite miltus
. Sudedamąsias dalis suberkite į gumulą ir ant švaraus stalo minkykite 5 minutes. Palikite tešlą po dangčiu valandai
. Tuo metu mėsmale susmulkinkite kiaulieną, lašinius ir svogūną, sumaišykite.
Į maltą mėsą supilkite vandenį, įberkite druskos ir išmaišykite.
Atskirkite nedideles tešlos dalis ir iškočiokite plonu sluoksniu.
Tešlą galite iš anksto padalyti į mažus ritinėlius, kad prieš iškočiojant ji geriau pailsėtų.
Stalą ir koldūnų keptuvę pabarstykite miltais ir uždėkite ant jų tešlos sluoksnį. Į
koldūnų keptuvės įdubas
sudėkite
įdarą.
Iškočiokite antrą tešlos sluoksnį ir uždenkite jį įdaru. Koldūnų keptuvę iškočiokite kočėlu, kiekvieną koldūną atskirdami nuo bendro sluoksnio.
Naminius koldūnus galima padėti į šaldiklį, kai kuriuos galima iš karto išvirti.
Kepant rekomenduojama naudoti svogūnus, lauro lapą ir mėgstamus prieskonius, išeina puiki soti vakarienė.
