Sekite mus Facebook'e!
Zrazy – tai patiekalas, turintis ilgą istoriją ir kilęs iš skirtingų kulinarinių tradicijų.
Manoma, kad zrazy atsirado Lietuvoje ir Baltarusijoje dar viduramžiais. Iš pradžių zrazy buvo jautienos arba kiaulienos paplotėliai, įdaryti daržovėmis, grybais arba koše
. Laikui bėgant receptas paplito po visą Rytų Europą ir įgavo įvairių variantų
.
Įdarui buvo naudojami grybai, kiaušiniai, sūris, daržovės ir net košė.
Šiandien zrazy
patiekiamas tiek karštas, tiek šaltas
. Šiandien zrazy gaminamas daugelyje pasaulio šalių, o jo receptai gali skirtis priklausomai nuo regiono. Pavyzdžiui, Lenkijoje zrazy dažniausiai gaminami iš maltos mėsos, į kurią dedama virtų bulvių arba grybų.
Pasigaminkime neįprastus zrazy manniki
.
Tešlos ingredientai:
- Pienas – 600 ml;
- manų kruopos – 125 g;
- Kiaušinis – ½ vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Žaliųjų svogūnų – 150 g;
- virti kiaušiniai – 5 vnt;
- Sviestas – 30 g;
- Druska – ½ šaukštelio.
Manų kruopų zrazas:
Sumaišykite druską ir cukrų su manų kruopomis. Užvirinkite pieną, supilkite į jį manų kruopų mišinį ir išvirkite tirštą manų kruopų košę
. 3-4 min. nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Įdarui susmulkinkite žalius svogūnus, supjaustykite mažus virtus
kiaušinius, sumaišykite kiaušinius su svogūnais, sviestu ir druska. Į manų kruopų košę palaipsniui įmaišykite plaktą kiaušinį. Svarbu nepadauginti, kad manų košė netaptų skysta
. Stalą pabarstykite miltais, iš šiltos košės suformuokite nedideles tortilijas. Į kiekvieną plokštainį dėkite įdaro, užspauskite vidų.
Dėkite zrazus ant miltais pabarstyto paviršiaus siūle žemyn
. Keptuvėje su augaliniu aliejumi apkepkite zrazus iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
Gausite skanius manniki zrazy su kiaušiniu ir svogūnu. Žinoma, receptą galite pakartoti su bulvių įdaru arba uogiene.
