Sekite mus Facebook'e!
Gata yra armėnų nacionalinis konditerijos gaminys – saldus plokštainis su įdaru. Gata gali būti gaminama iš įvairių rūšių tešlos ir su skirtingais įdarais, tačiau dažniausiai ji gaminama iš sluoksniuotos tešlos, įdarytos sviestu ir cukrumi.
Šis patiekalas turi seną istoriją ir yra vienas populiariausių armėnų virtuvėje. Gata gaminamas ypatingomis progomis, pavyzdžiui, vestuvių, religinių švenčių ir kitų švenčių metu. Ji taip pat gali būti patiekiama kaip desertas po pagrindinių patiekalų.
Dėl savo skonio ir aromato gata tapo mėgstamu skanėstu ne tik Armėnijoje, bet ir užsienyje.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 400 g;
- Sviestas – 150 g;
- Kefyras – 200 ml;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Soda – ½ šaukštelio;
- Cukrus – 2 šaukštai.
Įdarui skirti ingredientai:
- Miltai – 70 g;
- cukrus – 150 g;
- Sviestas – 50 g;
- Vanilinas – žiupsnelis;
- džiovinti vaisiai – 50 g;
- Riešutai – 50 g;
- sultenių – 50 g.
Gatos paruošimas:
Į dubenį su miltais suberkite druską, cukrų ir sodą. Atskirame dubenyje sumaišykite kefyrą su sviestu ir kiaušiniais. Įdėkite vieną kiaušinį be trynio
. Skystų produktų mišinį supilkite į miltus ir užminkykite elastingą ir šiek tiek lipnią tešlą. Palikite ją po rankšluosčiu 20 minučių.
Įdarui į cukrų suberkite vaniliną ir miltus, tada supilkite ištirpintą sviestą ir maišykite, kol susidarys smulkūs trupiniai. Smulkiai supjaustykite džiovintus vaisius, susmulkinkite riešutus, nuplaukite sultenes ir įmaišykite į įdarą.
Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, prieš tai ją išminkykite
.
Tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį, ant jo dėkite dalį įdaro.
Įdarą suvyniokite į tešlos ritinėlį, tą patį padarykite su antruoju ritinėliu. Tada supjaustykite ritinėlius nedidelėmis porcijomis, perkelkite juos į kepimo skardą.
Kiekvieną gatą patepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.
Rezultatas – saldi šventinė Gata. Tai geras deserto variantas prie arbatos.
