Sekite mus Facebook'e!
Skirtingose pasaulio kultūrose desertas buvo vadinamas labai skirtingai. Mūsų šalyje desertas buvo pyragai su uogomis ir vaisiais, o turtingiems žmonėms – medaus pyragai. Europoje ilgą laiką desertu buvo laikoma tai, kas nevalgoma per pietus.
Azijoje desertų kultūra paplito tik atvykus europiečiams
.
Anksčiau azijiečiai į ryžių pyragėlius dėdavo granuliuoto cukraus tik tam, kad pagerintų skonį
. Rytų šalyse į desertus buvo žiūrima pagarbiau
.
Norėdami suprasti saldumynų vartojimo kultūrą Turkijoje, pagaminkime jų tradicinį desertą.
Revani ingredientai:
- Miltai – 250 g;
- juodojo šokolado – 120 g;
- manų kruopos – 250 g;
- 33 % grietinėlės – 90 ml;
- aguonos – 250 g;
- citrinos sultys – šaukštelis;
- cukraus – 375 g;
- citrinos žievelė;
- augalinis aliejus – 100 ml;
- vandens – 100 ml;
- pieno – 80 ml;
- rauginimo medžiaga – 10 g;
- vištų kiaušiniai – 3 vnt.
Revani paruošimas:
Sumaišykite kiaušinius ir 250 g granuliuoto cukraus. Ingredientus plakite tol, kol susidarys baltos, tirštos putos. Į kiaušinių masę supilkite manų kruopas ir aguonas, toliau maišykite ingredientus
. Į aguonų masę supilkite pieną ir augalinį aliejų, produktus sumaišykite. Į aguonų mišinį persijokite anksčiau sumaišytus miltus ir kepimo miltelius
. Išminkytą tešlą
supilkite
į sviestu išteptą kepimo formą. Biskvitą kepkite valandą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Puode sumaišykite vandenį, cukrų, citrinos sultis ir žievelę. Skystį virkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes. Į gautą sausainį smeigtuku smeikite per visą paviršių.
Biskvito viršų aptepkite citrinų vandeniu, gausiai užpilkite jį ant plutos. Kepkite tortą dar 45 minutes 180 °C temperatūroje
. Pašildykite grietinėlę ir sudėkite į ją susmulkintą šokoladą. Leiskite šokoladui ištirpti grietinėlėje ir gerai išmaišykite ingredientus.
Paruoštą tortą apliekite šokoladiniu glajumi
.
Atvėsę gausite gardų ir aromatingą turkišką desertą – Revani.
Pyrago paviršiui pagardinti taip pat galite įberti graikinių riešutų.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
