Sekite mus Facebook'e!
Jeigu galvojate, kad skaniausi šašlykai būtinai turi būti išmirkyti acto, majonezo ar kečupo jūroje – Beatos Nicholson tėtis Jonas Čičkauskas jus tuoj pat įtikins priešingai. Jo firminis šašlykų receptas, kuris kiekvieną kartą karaliauja šeimos stalo centre Kėdainiuose, turi tik tris ingredientus. Tačiau skonis – tarsi iš tobuliausios kepsninės šventės.
Beata atvirai pripažįsta: „Nėra buvę, kad atvažiuočiau į Kėdainius ir valgytume ką nors kitą nei šašlykai.“ Ir tai nenuostabu – jos tėtis šiam reikalui skiria ne tik patirtį, bet ir širdį.
Patirties skonis: mėsą jis pažįsta iš vidaus
Jonas Čičkauskas – ne šiaip sau mėgėjas. Ketvirtį amžiaus dirbęs veterinaru kiaulių komplekse, jis žino, kuri dalis yra verta keptuvės, o kuri – tikra kepsninės karalienė. „Iš bėdos tinka bet kuri kiaulės vieta, bet jei norite tikrai skanių šašlykų – rinkitės sprandinę“, – pataria jis.

Pamirškite actą, kečupą ir majonezą
Pasak J. Čičkausko, daugelis šašlykų marinatų yra perkrauti nereikalingais priedais, kurie ne pagerina, o užmaskuoja mėsos skonį. „Kas yra svetima, nenatūralu – to nereikia naudoti“, – tvirtina jis.
Jo receptas genialiai paprastas, bet veiksmingas:
Reikės:
- Kiaulienos sprandinės (kiekis pagal žmonių skaičių)
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 stiklinės natūralių obuolių arba vynuogių sulčių (jokio tetrapako!)
Gaminimas:
- Supjaustykite sprandinę nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais.
- Pagardinkite druska ir pipirais – nedaug, tik tiek, kad paryškintų natūralų skonį.
- Užpilkite 100 % natūraliomis sultimis, kurių rūgštingumas padės greičiau suminkštinti mėsą. Sultis rinkitės tik iš patikimo šaltinio – jokios parduotuvinės chemijos.
- Palikite marinuotis per naktį – šaldytuve arba vėsioje vietoje.
- Prieš kepimą mėsą nusausinkite ir kepkite virš žarijų, pasukdami, kad tolygiai apskrustų. Jonas pabrėžia: „Svarbu neperkepti ir neperkepinti – mėsa turi likti sultinga.“
Paprastumas, kuris nugali visus
Jonas įsitikinęs, kad dažnai skaniausias rezultatas gimsta ne iš gudrybių, o iš paprųčių: „Lietuvoje yra 101 marinavimo būdas, bet tikras skonio stiprumas slypi paprastume.“
