Sekite mus Facebook'e!
Jeigu galvojate, kad skaniausi šašlykai būtinai turi būti išmirkyti acto, majonezo ar kečupo jūroje – Beatos Nicholson tėtis Jonas Čičkauskas jus tuoj pat įtikins priešingai. Jo firminis šašlykų receptas, kuris kiekvieną kartą karaliauja šeimos stalo centre Kėdainiuose, turi tik tris ingredientus. Tačiau skonis – tarsi iš tobuliausios kepsninės šventės.
Beata atvirai pripažįsta: „Nėra buvę, kad atvažiuočiau į Kėdainius ir valgytume ką nors kitą nei šašlykai.“ Ir tai nenuostabu – jos tėtis šiam reikalui skiria ne tik patirtį, bet ir širdį.
Patirties skonis: mėsą jis pažįsta iš vidaus
Jonas Čičkauskas – ne šiaip sau mėgėjas. Ketvirtį amžiaus dirbęs veterinaru kiaulių komplekse, jis žino, kuri dalis yra verta keptuvės, o kuri – tikra kepsninės karalienė. „Iš bėdos tinka bet kuri kiaulės vieta, bet jei norite tikrai skanių šašlykų – rinkitės sprandinę“, – pataria jis.

Pamirškite actą, kečupą ir majonezą
Pasak J. Čičkausko, daugelis šašlykų marinatų yra perkrauti nereikalingais priedais, kurie ne pagerina, o užmaskuoja mėsos skonį. „Kas yra svetima, nenatūralu – to nereikia naudoti“, – tvirtina jis.
Jo receptas genialiai paprastas, bet veiksmingas:
Reikės:
- Kiaulienos sprandinės (kiekis pagal žmonių skaičių)
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 stiklinės natūralių obuolių arba vynuogių sulčių (jokio tetrapako!)
Gaminimas:
- Supjaustykite sprandinę nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais.
- Pagardinkite druska ir pipirais – nedaug, tik tiek, kad paryškintų natūralų skonį.
- Užpilkite 100 % natūraliomis sultimis, kurių rūgštingumas padės greičiau suminkštinti mėsą. Sultis rinkitės tik iš patikimo šaltinio – jokios parduotuvinės chemijos.
- Palikite marinuotis per naktį – šaldytuve arba vėsioje vietoje.
- Prieš kepimą mėsą nusausinkite ir kepkite virš žarijų, pasukdami, kad tolygiai apskrustų. Jonas pabrėžia: „Svarbu neperkepti ir neperkepinti – mėsa turi likti sultinga.“
Paprastumas, kuris nugali visus
Jonas įsitikinęs, kad dažnai skaniausias rezultatas gimsta ne iš gudrybių, o iš paprųčių: „Lietuvoje yra 101 marinavimo būdas, bet tikras skonio stiprumas slypi paprastume.“

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
