Sekite mus Facebook'e!
„Esterházy” pyragas yra vienas iš puikiausių ir garsiausių vengrų virtuvės desertų, pasižymintis turtingu skoniu ir giliomis tradicijomis. Austrijos-Vengrijos diplomato Pavelo Esterházy vardu pavadintas pyragas tapo rafinuotumo ir kulinarinio meistriškumo simboliu, siejamu su Vidurio Europos kultūra ir gastronomijos tradicijomis.
Esterházy pyrago kulinarinė istorija tęsiasi daugiau nei šimtą metų ir, kaip ir daugelis klasikinių receptų, jis keitėsi, prisitaikydamas prie įvairių tautų skonių ir pageidavimų. Tačiau jo pagrindas išliko nepakitęs, todėl tiek mėgėjai kepėjai, tiek profesionalūs konditeriai gali sukurti unikalias šio deserto versijas.
Bėgant metams Esterhazy pyragas tapo ne tik kulinarijos ikona, bet ir įkvėpimo šaltiniu daugeliui konditerių, kurie stengiasi perteikti jo unikalų skonį ir aromatą.
Kremo ingredientai:
- Kiaušinių tryniai – 4 vnt;
- Cukrus – 50 g;
- kukurūzų krakmolas – 30 g;
- Pienas – 300 ml;
- Vanilinis cukrus – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 180 g;
- konjakas – 1 valgomasis šaukštas.
Ingredientai pyragėliams:
- Kiaušinių baltymai – 220 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Cukrus – 220 g;
- graikiniai riešutai – 220 g;
pasirinktinai:
- 2 valgomieji šaukštai;
- baltojo šokolado – 140 g;
- grietinėlės – 70 ml;
- Juodasis šokoladas – 20 g;
- Migdolų žiedlapiai.
„Esterhazy” torto paruošimas:
Išplakite kremą: trynius sumaišykite su cukrumi ir krakmolu, išmaišykite ir palaipsniui supilkite pieną. Vienalytį mišinį nuolat maišydami kaitinkite puode, kol sutirštės
. Kremo pagrindą sudėkite į atskirą indą, sumaišykite su vaniliniu cukrumi, išmaišykite. Palikite kremo pagrindą po celofanu, kad atvėstų iki kambario temperatūros.
Susmulkinkite graikinius riešutus blenderiu
.
Pyragaičiams atskirai dubenyje sumaišykite druską su kiaušinių baltymais ir plakite iki putų. Palaipsniui supilkite cukrų ir vanilinį cukrų ir plakite 5-6 minutes, kol susidarys blizgios viršūnėlės. Į
baltymus
suberkite
susmulkintus graikinius riešutus ir išmaišykite. Iš šios masės ant pergamento gabalėlių sudėkite apvalius pyragaičius, kiekvieną atskirai kepkite 160 laipsnių temperatūroje 25 minutes.
Lengvai išsukite minkštą sviestą, palaipsniui į jį supilkite kremo pagrindą. Ingredientus plakite, kol susidarys kremas
. Kiekvieną pyragą aptepkite kremu, sudėkite vieną ant kito į tešlos žiedą ir sumontuokite tortą. Torto viršų aptepkite abrikosų džemu, tortą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą
. Karštą pieną sumaišykite su smulkintu baltuoju šokoladu, juo apliekite torto viršų. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir juo išpieškite raštą ant torto
. 2-3 val. palikite tortą šaldytuve, tada nuimkite tešlos žiedą ir likusiu kremu aptepkite torto šonus.
Torto šonus papuoškite migdolų žiedlapiais. Gausite skanų ir gražų tortą šventiniam stalui.
