Sekite mus Facebook'e!
Kadaise šis paprastas receptas buvo labai populiarus tarp maisto gaminimo entuziastų. Tačiau šiandien, kai yra daugybė naujų kepinių variantų, daugelis žmonių tiesiog pamiršo apie tokį skanų sausainį su aguonų įdaru. Tačiau mano šeimoje jis labai mėgstamas ir jo neiškeisime į jokius madingus receptus.
Paruošimui reikės tokių ingredientų:
- riebalų grietinės, 100 g;
- margarino, 200 g;
- sausų mielių, 7 g;
- miltų, 350 g.
Įdarui paruošti reikia:
- aguonų, 100 g;
- cukraus, 2 – 3 valgomųjų šaukštų;
- vandens, 3 – 4 valgomųjų šaukštų.
Paruošimo procesas
Aguonų įdarą dar galite sumaišyti su smulkintais džiovintais vaisiais ir riešutais arba aguonas pakeisti įvairiais džiovintais vaisiais su cukrumi ar medumi.
Miltus persijokite ir sumaišykite su druska bei mielėmis
.
Patarimas: sausas mieles galite pakeisti gyvomis mielėmis – užteks 25 g. Sumaišykite su grietine ir tada įmaišykite į miltus.
Sudėkite minkštą margariną ir suminkykite su miltais iki trupinių
. Įpilkite grietinės ir išminkykite tešlą.
Tešla
bus lanksti ir minkšta
. Tešlos ilgai neminkykite, o jei paėmę gabalėlį tešlos galite jį iškočioti ant stalo, kol jis taps plonas, ir tada lengvai iškočioti – tešla paruošta ir jos nebereikia minkyti. Jei tešla labai lipni, tiesiog įberkite daugiau miltų. Uždenkite ir palikite ant stalo 30 minučių.
Aguonas užplikykite verdančiu vandeniu, palikite 5-10 minučių išbrinkti. Sumalkite
jas panardinamuoju trintuvu kartu su cukrumi.
Supjaustykite tešlą gabalėliais
– taip bus
lengviau iškočioti
. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną pyragą, supjaustykite segmentais – trikampėliais ir ant plačiosios dalies dėkite įdarą.
Kepimo
skardą, išklotą pergamentu
, ištepkite
džiūvėsėliais
ir sudėkite ant jų – palikite šiek tiek vietos, jie šiek tiek pakils.
15-20 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje
. Atvėsusius džiūvėsėlius apibarstykite cukraus pudra ir patiekite.


Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.


