Sekite mus Facebook'e!
Dažnai mūsų šalyje mažai namų šeimininkių žino apie kalėdinius pyragus. Tikriausiai dėl mūsų mentaliteto desertai ant šventinių stalų nėra labai vertinami.
Tačiau kalėdiniai pyragaičiai yra gana malonus ir įdomus būdas paįvairinti šventinį valgį. Jie suteikia tikro iškilmingumo jausmą. Štai kodėl tokie pyragai paplitę Vakarų šalyse. Ten kiekviena valstybė turi savo kalėdinių pyragų receptą
. Jei norite nustebinti savo svečius, galite patys pasigaminti kalėdinį pyragą.
Kalėdinio pyrago ingredientai:
- Miltai – 110 g;
- augalinis aliejus – 30 g;
- kakava – 20 g;
- pieno – 1070 ml;
- raugas – 4 g;
- cukraus – 280 g;
- kalendros – šaukštelis;
- vanilinio cukraus – 32 g;
- cinamonas – ½ šaukštelio;
- druskos – žiupsnelis;
- vištienos kiaušiniai – 6 vnt;
- sviesto – 360 g;
- kukurūzų krakmolas – 80 g;
- konservuotų mandarinų – 350 g;
- Savoiardi sausainiai – 15 vnt;
- plakta grietinėlė – 250 g;
- grietinėlės tirštiklis – 8 g;
- cukraus pudros – 30 g.
Kalėdinio pyrago paruošimas:
Sumaišykite viename dubenyje birius produktus: miltus, kakavą, kepimo miltelius, kalendrą ir cinamoną. Atskirai į dubenį įmuškite porą kiaušinių, įberkite druskos ir 8 g vanilinio cukraus, ingredientus išmaišykite
. Į kiaušinių mišinį supilkite 70 ml pieno, augalinį aliejų ir vėl ingredientus išmaišykite. Sudėtus produktus supilkite į skystą mišinį ir užminkykite sausainių tešlą
. 28×18 cm dydžio formą išklokite pergamentu, supilkite sausainių tešlą ir tolygiai paskirstykite po paviršių. Pyragą kepkite 175 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
750 ml pieno užvirinkite puode, į karštą skystį supilkite 200 g paprasto cukraus ir 16 g vanilinio, kukurūzų krakmolo. Kiaušinius plakite tol, kol tryniai ir baltymai visiškai susimaišys, ir supilkite į likusius 250 ml pieno.
Į karštą pieną supilkite šaltą pieną ir kiaušinius. Nuolat maišydami virkite mišinį ant silpnos ugnies, kol sutirštės.
Atvėsusį pyragą supjaustykite į kelias horizontalias dalis – plonesnes ir storesnes
.
Plonesnį pyragą susmulkinkite į sausainių trupinius
. Sviestą išsukite iki standžių viršūnių
.
Į sviestą nedidelėmis porcijomis įmaišykite grietinėlę, plakite mikseriu 4 min.
Padalykite grietinėlę į dvi dalis – ⅔ ir ⅓ . Mažąją kremo dalį sumaišykite su sausainių trupiniais. Kremu ir biskvito trupiniais padenkite plutos paviršių
. Iš konservuotų mandarinų nusausinkite skystį ir ant kremo viršaus išdėliokite skilteles.
Likusį kremą užtepkite ant mandarinų griežinėlių ir paskirstykite tolygiu sluoksniu
. Biskvitus pamerkite į skystį nuo konservuotų mandarinų ir sudėkite ant kremo sluoksnio.
Dubenyje sumaišykite šaltą grietinėlę, tirštiklį, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Išplakite ingredientus mikseriu iki baltų, standžių viršūnių
. Šiuo glajumi padenkite torto viršų ir šonus, kad jie būtų kuo lygesni ir tvarkingesni.
Gaunasi neįtikėtinai skanus ir sultingas cukraus pyragas Kalėdoms.
Papuošimui galite naudoti lydytą baltąjį arba juodąjį šokoladą.
