Sekite mus Facebook'e!
„Zrazy” yra labai paplitęs patiekalas Baltarusijoje, Lenkijoje ir net Lietuvoje. Bulviniai pyragai tapo svarbia šių šalių kulinarinės kultūros dalimi. Nacionalinėje virtuvėje galima pamatyti įvairių rūšių zrazy
. Tačiau kada atsirado šis patiekalas? Bulvės į Europą buvo atvežtos maždaug XVI amžiuje. Tuomet tik nedaugelis žmonių žinojo, kaip tinkamai valgyti bulves. Todėl apie jokius receptus iš bulvių nebuvo kalbama
. Ši daržovė išpopuliarėjo XVIII a. Tada gimė bulvių kepimo aliejuje koncepcija
. Šiandien daugelio baltarusių pusryčiai neapsieina be zrazų. Pasigaminkime zrazy su bulvėmis ir vištienos filė.
Zrazy ingredientai:
- Vištienos filė – 350 g;
- terijakio padažas;
- druska;
- maltų juodųjų pipirų;
- džiovintas česnakas;
- raudonoji saldžioji paprika – šaukštelis;
- bulvės – 7 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- kiaušinis – 1 vnt;
- ciberžolė;
- miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- lašinių – valgomasis šaukštas.
Grybų padažo ingredientai:
- grybai – 300 g;
- sviestas – 15 g;
- druskos;
- miltai – 1 šaukštelis;
- grietinė – 200 g;
- vandens – 100 ml;
- maltų juodųjų pipirų;
- džiovinti grybai.
Zrazų paruošimas:
Vištienos filė supjaustykite nedidelėmis plokštelėmis, marinuokite terijakio padaže, druskoje, juoduosiuose pipiruose, džiovintuose česnakuose ir saldžiojoje paprikoje. Sumaišykite prieskonius su filė ir palikite marinuotis.
Nuluptas bulves sutarkuokite smulkia tarka, o svogūną – stambia tarka. Sumaišykite svogūnus ir bulves, pasūdykite ir sudėkite į marlę bei ant durų sietelio
, kad iš
bulvių
masės ištekėtų skysčio perteklius.
Į išspaustą bulvių masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Bulvių
masę
pasūdykite, pabarstykite ciberžole ir išmaišykite
. Į masę supilkite miltus ir užminkykite bulvių tešlą.
Iš atskiro indo išpilkite skystį, palikdami bulvių krakmolą. Krakmolą vėl sudėkite į bulvių tešlą ir išmaišykite
. Keptuvėje ištirpinkite krakmolą. Bulvių masę padalykite į 9 porcijas. Suformuokite nedidelius plokštainiukus. Į kiekvieną plokštainį įdėkite po gabalėlį marinuotos vištienos ir užspauskite tešloje.
Dėkite zrazus ant įkaitintos keptuvės ir kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių.
Dėkite zrazy ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Kepkite zrazy 25 min. 180 laipsnių Celsijaus temperatūroje
. Tuo tarpu pasigaminkite padažą – nuplaukite ir sutarkuokite grybus, tada pakepinkite keptuvėje
. Į grybus sudėkite sviestą, ištirpinkite. Į grybus supilkite miltus ir pašildykite. Į keptuvę supilkite grietinę, tada vandenį, pasūdykite grybų masę.
Į masę supilkite pipirus ir džiovintus grybus, virkite, kol šiek tiek sutirštės.
Patiekite zrazus su grybų padažu.
Taip šis patiekalas įgaus naujų skonio niuansų.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
