Sekite mus Facebook'e!
Yra daugybė blauzdų kepimo receptų, tačiau man šis patinka iš visų. Iš jo gaunamas minkštas, švelnus ir sultingas sprandinės kepsnys.

Jums reikės:
- Reikės: 2 kiaulienos sprandinės (po 1150 g);
- 4 valgomųjų šaukštų garstyčių;
- 2 valgomųjų šaukštų medaus;
- 1 šaukštelio citrinos arba kmynų;
- ½ šaukštelio druskos.
Paruošimas:

Nuplaukite kumpį po šaltu vandeniu ir nusausinkite rankšluosčiu. Peiliu atsargiai nušveiskite nešvarumus nuo odos. Nudeginu pačius ilgiausius šerius. Gausite švarų kauliuką.

Dedu kastinį į puodą, pasūdau, pabarstau kmynais arba žiurke. Viską užpilu šaltu vandeniu ir uždegu degiklį. Kai mėsa užverda, sumažinu kaitrą iki minimalios ir palieku pusantros valandos. Proceso metu gali tekti apversti kugelį.

Prieš nukeldamas mėsą nuo ugnies, pradedu ruošti padažą. Po jo mėsa būna rauginta ir minkšta. Garstyčias sumaišau su medumi. Viską gerai išmaišau šakute. Konsistencija būna gera.

Paruoštą nugarinę išimam iš sultinio, palaukiam, kol atvės. Prieš patiekiant jį užpilu padažu. Sunaudoju jį visą. Šepetėliu jį tolygiai paskirstau po visą paviršių, net po kaulus. Nereikia laukti, kol mėsa įsigers.

Dabar pradėkime kepti. Tam reikia rankovės. Riebalai neskris į skirtingas puses ir nereikės be reikalo plauti.

Rankovė neturėtų glaudžiai priglusti prie mėsos. Padarykite joje skylučių, kad galėtų išeiti garai. Mėsą sudėjau ant kepimo skardos ir valandai įkišau į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Lentyna turėtų būti žemesnio nei vidutinio lygio.

Praėjus nurodytam laikui, rankovę perpjaukite, kad gautųsi rusva plutelė. Jos užtenka 15 minučių. Temperatūrą reikėtų šiek tiek pakelti, 5 laipsniais.






Paruoštas patiekalas bus minkštas, švelnus, lengvai atsiskiriantis nuo kaulo. Net oda bus minkšta. Jį galima valgyti.



Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
