Sekite mus Facebook'e!
Raugintos bandelės – tai kepiniai, kepami naudojant ne mieles, o natūralų raugą. Raugas – tai miltų ir vandens mišinys, kuriame vyksta fermentacija, leidžianti tešlai natūraliai pakilti
. Raugintų bandelių kepimo procesas gali užtrukti ilgiau nei su mielėmis, tačiau rezultatas vertas laukimo.
Bandelės
yra aromatingesnės, sodresnio skonio ir ilgiau išlieka šviežios
. Norint iškepti tokias bandeles, reikia paruošti raugą, išminkyti tešlą. Procesas ilgas, bet ne itin sudėtingas, su juo susidoros bet kuris pradedantis kepėjas.
Papasakosime, kaip kepti bandeles su
raugu.
Sudedamosios dalys raugui:
- raugas – 60 g;
- miltai – 60 g;
- vandens – 60 ml;
- cukrus – 30 g.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 400 g;
- vandens – 15 g;
- pieno – 75 ml;
- tryniai – 3 vnt;
- sviestas – 75 g;
- cukraus – 120 g;
- vanilinio cukraus – 20 g;
- druskos – ½ šaukštelio.
Raugintų bandelių paruošimas:
Į raugą supilkite vandenį, išmaišykite. Į raugą supilkite cukrų ir miltus, sumaišykite ingredientus, kol masė taps standi.
6 val. palikite raugą uždengtą po dangčiu
.
Tada supilkite vanilinį ir paprastąjį cukrų, druską, sudėkite trynius, supilkite vandenį ir pieną, išmaišykite.
Šiek tiek ištirpinkite sviestą, sudėkite jį į raugą
, išmaišykite.
Į mišinį supilkite miltus, užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą.
Tešlą
minkykite
ant stalo rankomis
.
Palikite tešlą po dangčiu 3-4 val.
Tešlą iškočiokite į nedidelį neaukštą sluoksnį, tada ištraukite į ritinį. Padalykite tešlą į 9 vienodas dalis ir formuokite bandeles
. 5-6 valandas palikite bandeles, galite pagreitinti procesą – įdėkite bandeles į 30 laipsnių temperatūros orkaitę. Tuomet procesas truks 3-4 valandas.
15-18 minučių kepkite bandeles 200 laipsnių temperatūroje.
Iškepusias bandeles galima užspausti medaus vandeniu (į nedidelį kiekį medaus įpilkite šaukštelį vandens).
Bandelės bus saldžios ir aromatingos
.
