Sekite mus Facebook'e!
„Baku” pyragas su riešutais – tikras gastronomijos šedevras, įkvėptas rytietiškų konditerijos tradicijų. Išskirtinis jo bruožas – daugiasluoksnė struktūra, kai kiekvienas pyragas kruopščiai išmirkytas ir įdarytas riešutais: graikiniais, lazdyno ar migdolų riešutais.
Kartu su sviestu arba kondensuota grietinėle riešutai atsiskleidžia ypač ryškiai, suteikdami desertui sodrų skonį ir aromatą.
Svarbiausia šiame pyrage – pusiausvyra: biskvito minkštumas, riešutų traškumas ir švelnus grietinėlės saldumas. Toks desertas ne tik įspūdingai atrodo ant šventinio stalo, bet ir idealiai tinka tiršto, sodraus skonio mėgėjams.
Biskvito ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- cukraus – 200 g;
- malti graikiniai riešutai – 130 g;
- miltai – 130 g;
- sviestas – 50 g;
- rauginimo medžiagos – 1 valgomasis šaukštas;
- vanilinio cukraus – 10 g.
Kremo ingredientai:
- sutirštintas pienas – 360 g;
- sviestas – 200 g;
- kakavą.
Baku pyrago paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite druską ir cukrų, išplakite iki purumo. Į kiaušinių masę supilkite vanilinį cukrų ir kepimo miltelius, sudėkite sviestą
, supilkite miltus ir užminkykite tirštą tešlą
.
Į tešlą suberkite smulkintus graikinius riešutus, išmaišykite ir
½ tešlos sudėkite į pergamentu išklotą kepimo indą. Biskvitą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15-17 minučių. Panašiai iškepkite ir antrąją tešlos dalį.
Kremui išsukite sviestą ir kondensuotą pieną, pagal skonį įberkite vanilinio cukraus. Biskvitus padalykite į kelias pluteles, iš viso turėtumėte gauti 4.
Kiekvieną plutelę patepkite kremu, sudėkite jas vieną ant kitos. Palikite tortą ant stalo po giliu indu 8 valandoms
. Po 8 valandų torto viršų aptepkite likusiu kremu. Jei norite, torto šonus galite papuošti smulkintais graikiniais riešutais.

Likusį kremą galima sumaišyti su kakava, masę supilti į konditerinį maišelį ir papuošti tortą įdomiu raštu. Rezultatas – gardžiai subtilus riešutų tortas „Baku”.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
