„Baku” pyragas su riešutais – tikras gastronomijos šedevras, įkvėptas rytietiškų konditerijos tradicijų. Išskirtinis jo bruožas – daugiasluoksnė struktūra, kai kiekvienas pyragas kruopščiai išmirkytas ir įdarytas riešutais: graikiniais, lazdyno ar migdolų riešutais.
Kartu su sviestu arba kondensuota grietinėle riešutai atsiskleidžia ypač ryškiai, suteikdami desertui sodrų skonį ir aromatą.
Svarbiausia šiame pyrage – pusiausvyra: biskvito minkštumas, riešutų traškumas ir švelnus grietinėlės saldumas. Toks desertas ne tik įspūdingai atrodo ant šventinio stalo, bet ir idealiai tinka tiršto, sodraus skonio mėgėjams.
Biskvito ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- cukraus – 200 g;
- malti graikiniai riešutai – 130 g;
- miltai – 130 g;
- sviestas – 50 g;
- rauginimo medžiagos – 1 valgomasis šaukštas;
- vanilinio cukraus – 10 g.
Kremo ingredientai:
- sutirštintas pienas – 360 g;
- sviestas – 200 g;
- kakavą.
Baku pyrago paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite druską ir cukrų, išplakite iki purumo. Į kiaušinių masę supilkite vanilinį cukrų ir kepimo miltelius, sudėkite sviestą
, supilkite miltus ir užminkykite tirštą tešlą
.
Į tešlą suberkite smulkintus graikinius riešutus, išmaišykite ir
½ tešlos sudėkite į pergamentu išklotą kepimo indą. Biskvitą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15-17 minučių. Panašiai iškepkite ir antrąją tešlos dalį.
Kremui išsukite sviestą ir kondensuotą pieną, pagal skonį įberkite vanilinio cukraus. Biskvitus padalykite į kelias pluteles, iš viso turėtumėte gauti 4.
Kiekvieną plutelę patepkite kremu, sudėkite jas vieną ant kitos. Palikite tortą ant stalo po giliu indu 8 valandoms
. Po 8 valandų torto viršų aptepkite likusiu kremu. Jei norite, torto šonus galite papuošti smulkintais graikiniais riešutais.

Likusį kremą galima sumaišyti su kakava, masę supilti į konditerinį maišelį ir papuošti tortą įdomiu raštu. Rezultatas – gardžiai subtilus riešutų tortas „Baku”.